El Fons de Cooperació es regularà per llei per a assegurar les ajudes als municipis valencians

El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, i el de la Generalitat, Ximo Puig, han représ aquest dilluns les comissions bilaterals entre totes dues institucions, creades a la fi del passat any amb la finalitat d’oferir els millors serveis als ciutadans i consolidar les ajudes destinades als municipis a través del Fons de Cooperació.

En aquest sentit, Puig ha avançat a Gaspar que la intenció és legislar aquest Fons de Cooperació Municipal, a través del qual Diputació i Consell destinen una mica més de 40 milions d’euros anuals als municipis de la província de València, al mateix temps que aquesta legislació permet ampliar aquestes ajudes als municipis d’Alacant i Castelló, amb la implicació de totes dues diputacions provincials.

En paraules de Gaspar, es tracta de “un fons que dóna autonomia als municipis, que pràcticament no té tràmits burocràtics i que no és finalista, per la qual cosa cada 1 de gener, els ajuntaments coneixen els recursos dels quals disposaran per a invertir o realitzar un altre tipus d’actuacions, sense traves administratives”.

Gaspar i Puig han aprofundit en les comissions bilaterals creades a l’octubre de 2018, que busquen intensificar la coordinació entre les administracions públiques per a millorar l’eficiència de les polítiques i la vida de les persones. La primera d’aquestes comissions, de caràcter estructural, tracta d’establir les transferències que es poden fer de la Diputació a la Generalitat, dins de les competències pròpies que l’Estatut d’Autonomia determina per al Consell.

D’altra banda, es va posar en marxa una segona comissió, integrada per membres de totes dues institucions, per a coordinar l’acció pressupostària del present exercici. La intenció d’aquesta segona comissió mixta és evitar duplicitats i generar sinergies per a una acció de govern conjunta entre la corporació provincial i l’executiu autonòmic.

En aquesta línia, un dels eixos d’actuació és el de la despoblació i les mesures estratègiques que puguen posar en marxa totes dues institucions per a combatre-la. Precisament, el criteri de la despoblació es tindrà en compte a l’hora de distribuir les ajudes del Fons de Cooperació Municipal. Així ho ha comunicat Puig al president de la Diputació de València, en una reunió que tindrà continuïtat en les trobades del cap del Consell amb els presidents de les diputacions d’Alacant i Castelló.

El president de la Diputació ha valorat molt positivament una reunió que insisteix en la “organització i coordinació perquè els recursos de tots arriben on han d’arribar”. En opinió de Toni Gaspar, “és important l’estabilitat de projectes com el Fons de Cooperació i que amb el temps puguen incrementar-se aquestes ajudes”. Gaspar ho considera “una bona iniciativa que vam posar en marxa fa quatre anys i que demostra que les institucions poden simplificar els seus mecanismes per a servir de la forma més eficaç als municipis i les persones”.

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.