Reiniciem Canals: Valoració Fira de setembre

El passat 14 d’octubre, vam tindre a l’Ajuntament una comissió informativa on un dels punts del dia era la valoració i anàlisi de la passada Fira de setembre. Reiniciem Canals valorem positivament els intercanvis de parers que vam tindre al respecte els quatre grups municipals presents (PSOE i PP no van assistir a la comissió). Creiem que compartim que la Fira no és com desitjaríem i que s’ha de treballar per establir un nou model més proper a la gent. Sembla que, de moment, hi ha voluntat per part de l’equip de govern i de la regidoria delegada de treballar per una altra fira. Tot i això, hui tan sols hem fet una valoració global. Els governants s’han compromés a dur a properes reunions la informació i dades pertinents per tal de fer una valoració més detallada.
Reiniciem Canals (tot i que, com hem dit, no disposem de dades concretes quant a despeses, dades d’assistència i participació…) hem posat damunt la taula les següents propostes:

 • Com a crítica global, la Fira de Canals hui per hui és un conglomerat d’actes que van sumant-se, sense tenir clar quin és el seu objectiu. No hi ha un eix vertebrador. No tenim clar quina fira tenim, segurament perquè fins ara no s’ha pensat en quina fira volem. Creiem que tot bon treball necessita aposta i definició. I en açò cal treballar de cara a properes fires. Escoltant i recollint opinions de la gent del poble, investigant propostes dutes a terme a altres pobles, reunint-nos, pensant i parlant podrem aconseguir una fira millor, una fira que arribe a tots els públics i que responga a allò que el poble necessita.
 • Creiem, també, que si es busca arribar als distints públics amb actes diferenciats, s’ha de programar actes amb continuïtat per a totes les franges d’edat. Compartim, per exemple, que la franja d’edat 12-16 no té actes nocturns i açò provoca que molts d’ells acaben anant a activitats que no estan orientades per a ells, com la discomòbil a la carpa amb accés a la beguda alcohòlica. Si volem de veritat oferir una alternativa a açò, hem de treballar en una festa satisfactòria per a totes les edats.
 • La carpa hauria de ser alguna cosa més que una discoteca a l’ús que reprodueix l’estètica i hàbits d’aquest ambient, com hem estat portant fins ara a Canals. La discoteca la tenim a poblacions veïnes cada cap de setmana. No compartim que aquest siga el model de fira o festa popular que Canals demanda.  No creiem tampoc que siga necessari que la carpa siga una concessió; la Fira ha de donar participació als distints establiments del poble, de manera que tots puguen beneficiar-se’n. Així també es podrà controlar millor la seguretat contractada, que aquest any també va ser una qüestió problemàtica ja que hi havia membres de grups d’ultradreta en ella.
 • No entenem la fira com un esdeveniment que s’ha de fer en dos mesos. Hem de donar-li la importància que té i repensar-la amb temps i dedicació. Per això proposem la creació d’una comissió de fira que reculla què es vol de la fira i reflexione, debata i discutisca per traure les conclusions adequades que ens permeten construir la nostra fira, mitjançant la creació d’eines participatives.
 • S’han de fomentar espais de trobada entre la gent. Fomentar, per exemple, el “sopar popular”, però no entés com el repartiment d’entrepans que hem acostumat a fer, sinó com l’habilitació d’espais compartits amb la gent del poble.
 • Al ball de disfresses, donar-li un sentit més ampli i més tradicional. Redissenyar els premis per tal d’afavorir també l’enginy, la crítica, l’ús de materials reciclats… Diversificar els premis. Valorar l’opció de fer, per la vesprada, una cavalcada de disfresses infantil.
 • Oferir també espais de Teatre al carrer per a adults.
 • En la fira de les xiquetes i els xiquets no reduir-ho, en exclusiva, a castells inflables. Pensem que aquest pot ser un bon espai per recuperar tradicions, com els jocs populars i tradicionals. Podria fer-se mitjançant animadores i animadors o valorar l’opció que associacions del poble (associació de jubilats, ames de casa…) siguen els qui ensenyen als menuts.
 • Pel que fa a l’acte d’inauguració, ens sembla una bona idea posar-lo en valor i fer partícip al grup de danses, però cal millorar la posada en escena. Aquest any ha faltat llum, àudio i, potser, una millor ubicació.
 • Pensem que la plaça de bous és una qüestió que cal replantejar-se. Hem de consultar-ho a la població. Hi ha molta gent que no vol que es facen bous i, molta de la que vol, prefereix bous al carrer.
 • Pel que fa als Moros i cristians, entenem que és una bona opció per posar en valor actes de la fira. Però hem de treballar per a que la desfilada no siga un acte aïllat i que els actes de Moros i Cristians vagen més enllà. Potser l’avinguda no és el millor lloc per a l’entrada de moros i cristians, però si es decideix que siga així s’ha de millorar la il·luminació de tota l’avinguda, i no deixar a fosques la segona part d’aquesta.
 • Es podria millorar la proposta de gots reutilitzables, ja que van acabar, igualment, tots per terra a la carpa. Amb una millor organització podria aconseguir-se l’objectiu desitjat. Podria, per exemple, cobrar-se els gots a 1€ o fer un descompte d’1€ en la copa si ja portes el teu got. D’aquesta forma s’aconseguiria que els gots foren, de veritat, reutilitzats.

Des de Reiniciem Canals creiem que totes les propostes esmentades són realitzables i que poden dur-se endavant amb facilitat. Volem que servisquen, d’inici, per fer-nos reflexionar sobre la fira que tenim i la fira que volem. Com hem dit des dels nostres inicis, treballem i treballarem per la millora del nostre poble, estem al govern o a l’oposició. Aquest llistat de propostes que oferim per tal que la Fira 2016 siga millor n’és un exemple 😉 .

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.