Pulsa «Intro» para saltar al contenido

10 d’octubre: Dia Mundial de la Salut Mental

logo AFA 2013Quan parlem de trastorns mentals, fem referència al pensament humà i a totes les seues funcions. Funcions que poden vores afectades per diferents malalties que poden aparèixer en qualsevol moment de la vida……. des de molt xiquets a molt majors.
A este respecte val a dir i tindre molt clar que ningú és immune als trastorns mentals, no importa el país on es viu, no importa l’estatus social……… ni si siguem rics o pobres.

El 10 d’Octubre, es commemora el Dia Mundial De la Salut Mental. La salut mental s’aconsegueix amb un estat d’equilibri entre la persona i el seu entorn socio-cultural, per tal de garantir un benestar i qualitat de vida.

El Dia Mundial de la Salut Mental, va estar establert per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), amb el propòsit de sensibilitzar i canviar la forma de vorer, de tractar i de conviure amb les persones que pateixen una malaltia mental.

Es calcula que al mon hi ha uns 400 milions de persones que pateixen trastorns mentals, neurològics i d’altres tipus (principalment relacionats amb el consumo d’alcohol i altres drogues). Entre les principals afeccions que provoquen trastorns mentals, trobem con no la malaltia d’Alzheimer, l’esquizofrènia, l’epilèpsia, l’alcoholisme o la depressió entre altres.

La salut mental és un estat important al llarg de totes les etapes de la vida, per tant el no tenir esta salut mental contribuiria a malalties afectives i a depressió o ansietat. El millor es prevenir una bona salut mental, amb una millor autoestima, la promoció de la salut mental es pot cobrir des de diverses estratègies:

– nivell individual: autoestima, resolució de conflictes asertivitat.
– Nivell comunitari: inclusió social, desenvolupament d’estructures de recolzament en la comunitat.
– Nivell Oficial: És qüestió d’estat resoldre i promoure plans que redueixquen les barreres socio-econòmiques i plans d’igualtat.

Ara, quan açò no funciona ens trobem amb la malaltia mental que son alteracions dels processos cognitius i afectius. Es pot tractar d’alteracions en el raonament i el comportament o adaptar-se a les condicions de vida.

Les malalties mentals es classifiquen en :

– Neurosis. Afecten a la percepció de la persona en si mateix, i les seues relacions socials i familiars. Es desconnecten i s’allunyen de la vida social.
– Les Psicosis. Amb al.lucinacions, deliris i una greu alteració afectiva i relacional; estes solen tenir un factor orgànic provocat per depressió o trastorns bipolars i esquizofrènia.

Actualment el tractament té un caràcter integratiu i multidisciplinar, integren professionals com psicòlegs, psiquiatres, treballadors socials, educadors socials… que a més del tractament amb fàrmacs intenten recolzar tota la resta de processos per tal de generar un benestar tant a nivell de la pròpia persona malalta, com de la seua família.

Begonya Faura Martínez
Directora Unitat Respir AFA Canals

Sé el primero en comentar

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.