Pulsa «Intro» para saltar al contenido

Última hora: #AEMET ha activat l’AVÍS ROIG per #nevades al sud de #València i nord d’#Alacant a partir de les 12h de diumenge

Última hora: #AEMET ha activat l’AVÍS ROIG per #nevades al sud de #València i nord d’#Alacant a partir de les 12h de diumenge, sumat a l’avís taronja per #pluges (més de 100mm en 12h) i a l’avís roig degut al temporal marítim. L’interior nord de #Castelló també està en avís taronja per neu i tot el litoral i el sud del territori per #vent. Precaució!

A continuació explicarem amb detall com veiem la situació. Estem possiblement davant d’una de les situacions meteorològiques més complexes en anys i tot pareix indicar que parlarem de molta #pluja, #neu, #vent i temporal marítim a la vegada. No pensem que vaja a ser una “situació terrible” per tot el territori sinó que focalitzarà en distints sectors. Això sí, recomanem que aneu amb molta precaució i que l’aneu seguint a temps real a través de la xarxa d’estacions meteorològiques i webcams d’#AVAMET (https://www.avamet.org/mxo-mxo.php).

És una situació molt difícil de predir: sembla segur que a les comarques del sud de València i nord d’Alacant precipitarà amb molta intensitat, sobretot al prelitoral. Els acumulats de pluja poden ser molt importants. I el temporal marítim (onades de més de 7 metres) pensem que és el que realment podria ser més excepcional. La neu farà acte de presència a pràcticament tot l’interior, a alguns punts de forma testimonial i a altres el gruix acumulat pot ser espectacular. La situació es complicarà diumenge de vesprada pel sud i amb el pas de les hores anirà avançant cap al nord.

Cotes de neu? Parlar de cotes és molt complicat, perquè estarem al límit d’una massa d’aire més càlida i humida (prop de la mar) i d’una més freda (més a l’interior) i pràcticament a cada població pot haver una cota. En general com més prop de la mar parlarem de cotes més altes i més a l’interior més baixes. I sembla que la cota aguantarà més baixa durant més temps a Castelló i l’interior de València que prop de la mar i al sud. Això sí, a tot el territori al llarg de dilluns la cota anirà pujant i dimarts sembla que estarà molt alta i la neu s’haurà convertit en pluja a la majoria de zones.

Posem un exemple: a cotes mitjanes-baixes (300-500) veiem molt complicat que neve a la #Marina i #Safor, i més a l’interior pensem que és més probable que neve a #Ontinyent o a #Moixent que a #Cocentaina tot i estar esta última localitat a quasi 100 metres més d’altitud, ja que com més al sud i a l’est la cota de neu serà més elevada. Això no assegura que a Ontinyent vaja a nevar i a Cocentaina no, és només un exemple del que podria ser més probable.

Parlant de poblacions d’eixa zona… ens mullem i direm que sembla molt probable també que vaja a nevar a #Alcoi i més probable encara que neve a les localitats a més de 600-700m de la zona. De l’interior sud pensem que els màxims de neu a poblacions seran #Navalón (pedania d’Enguera) i #Banyeres de Mariola, on el gruix podria ser molt important. També sembla que #Bocairent, #Ayora, #Agres, #Biar, #Ibi, #Onil, #Fageca o #Fontanars seran de les localitats on més puga nevar. Això sí, al llarg de dilluns/dimarts la cota pujarà ràpidament i la pluja passarà a aigua excepte a les cotes més altes. A l’interior de #Castelló pensem que els màxims de neu podrien ser localitats com #Vistabella, #Vilafranca, #Castellfort, #Ares, #Portell i els pobles de la Tinença de #Benifassà

Però com diem, és extremadament difícil parlar de cotes i de gruixos de neu. Si la massa d’aire freda aguanta més temps prop del litoral, parlariem de cotes a més baixes de les inicialment previstes i de grans gruixos. I només que la massa d’aire càlida acabe entrant uns kilòmetres més a l’interior del previst, moltes de les poblacions del sud de València i Alacant que citàvem adés es quedarien sense neu o amb una nevada anecdòtica. En uns kilòmetres les condicions poden ser molt canviants i per això és tan díficil predir les cotes de neu. Per eixe motiu, de vegades, una previsió de cota 700 acaba sent cota 400 i una predicció de cota 400 acaba sent cota 900.

El que realment té perill de la situació és que puga nevar molt i que, una vegada hi haja molt de gruix acumulat, puge la cota i ploga fort. En eixes condicions la neu pesa molt i pot afonar teulades, com va passar a les naus industrials de moltes poblacions de la #Vall d’Albaida, l’#Alcoià i el #Comtat al mes de gener de 1980, fa just 40 anys. Esperem no haver de parlar d’una situació així.

Sé el primero en comentar

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.