Pulsa «Intro» para saltar al contenido

AVA-ASAJA exigeix a la UE endureix el tractament en fred a Sud-àfrica després de les primeres deteccions de falsa eruga en taronges i pomelos

AVA-ASAJA exigeix a la UE endureix el tractament en fred a Sud-àfrica després de les primeres deteccions de falsa eruga en taronges i pomelos

València, 8 d’agost de 2023. L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) denúncia que la Unió Europea (UE) va interceptar al mes de juliol les primeres deteccions en aquesta campanya de la plaga de quarantena de la falsa eruga (Thaumatotibia leucotreta) en cítrics procedents de Sud-àfrica amb destinació al mercat europeu, una localitzada en un carregament de taronges i una altra en pomelos. L’organització presidida per Cristóbal Aguado entén que “aquestes interceptacions demostren que les mesures establides per la UE són insuficients perquè Sud-àfrica deixe d’importar-nos aquesta perillosa plaga” i per això reclama a Brussel·les que “endurisca” el tractament en fred (el mecanisme que evita l’entrada de la falsa eruga) als cítrics sud-africans, fent que “es complisca rigorosament el tractament en fred aprovat per als enviaments de taronges i que s’estenga a mandarines i pomelos per comportar el mateix risc fitosanitari”.

Sud-àfrica va encapçalar al juliol el rànquing mundial d’interceptacions de plagues i malalties, amb 16 deteccions totes elles en cítrics. A més de les dues esmentades de falsa eruga, les autoritats comunitàries constaten 12 casos del fong que causa la taques negres (Phyllosticta citricarpa), una de la bactèria que ocasiona la cancrosi dels cítrics (Xanthomonas citri) i una del fong causant de l’epidèmia denominada rostida o sarna dels cítrics (Elsinoë). En el cas de la taques negres, Sud-àfrica ja arriba enguany a les 22 deteccions, enfront d’una sola el 2022. Egipte, d’altra banda, suma una nova interceptació de taques negres en els seus enviaments de taronges.

A més, el país sud-africà també té el trist honor d’encapçalar el nombre d’incidències en els seus enviaments (69 només al juliol): incompliments de requisits especials o de documentació, números d’unitat de producció no vàlids o no inclosos en la llista, dates de venciment, presència de mercaderies no mencionades, declaracions addicionals inadequades o invàlides, desajustos en els mitjans de transport declarats, etc. Per a AVA-ASAJA, “és evident que Sud-àfrica no actua amb la seriositat i el rigor que necessita Europa per a garantir la seua sanitat vegetal. La UE no pot continuar permetent que els interessos comercials d’uns pocs es posen per davant de la seguretat fitosanitària de tots”.

La falsa eruga també s’ha detectat en importacions de roses vingudes de Kènia (2 interceptacions al juliol), Etiòpia (1) i Zàmbia (1). En aquest sentit, AVA-ASAJA sol·licita un increment dels controls a les plantes ornamentals originàries de qualsevol país tercer. La seua entrada i propagació a la UE causaria unes mermes mitges del 26% de la producció cítrica, però igualment afectaria de manera devastadora a molts altres cultius (fruites de pedra, poma, pera, alvocat, vinya, olivera, caqui, magrana, pebrot, tomata o albergínia) i fins i tot a la mateixa rosa o espècies arbòries com el roure.

Cristóbal Aguado no descarta que “ara podria succeir el mateix de tots els anys. Suposem que algun càrrec de la UE trucarà amb la seua habitual bondat i generositat a Sud-àfrica per a insinuar-li que potser ha acumulat un nombre una mica elevat d’interceptacions i incidències. Llavors, en lloc que la UE decideixi tancar la frontera a un país incomplidor, com clama tot el sector cítric europeu, creiem que tornarà a optar per a mantindre l’honorabilitat d’un soci preferent, inqüestionable, i es rendirà en agraïments davant la seua magnanimitat en anunciar, de manera voluntària i altruista, la suspensió de les seues importacions quan la seua campanya pràcticament haja finalitzat i tinga els vaixells de camí a Europa. Un teatre, el mateix de tots els anys, amb un final feliç per a Sud-àfrica i Brussel·les, però dramàtic per a la producció agrària europea”.

Sé el primero en comentar

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.