Canals demanarà que les galeries subterranees trobades es declaren bé de rellevància local

antigues galeries subterràniesAl passat mes de febrer i causa d’unes obres que estaven fent-se al carrer Sant Cristòfol es va trobar un accés a les antigues galeries subterrànies de Canals. En una série de reconeixements fets es va poder fer una primera estimació de l’envergadura de la xarxa de galeries com es pot apreciar a les imatges. Són galeries excavades a terra a una cota d’entre 5 i 6 metres per baix del nivell dels carrers, són estretes amb una amplada de 55 cm i la seua alçada varia entre 1,2 i 1,8 metres.

La Delegació del Cicle Integral de l’Aigua està treballant per a poder documentar correctament les galeries, tant en el seu traçat com en la seua descripció. Segons el regidor, Enric Juan, i a falta d’estudis més profunds, no pareix que aquesta xarxa siga la d’abastiment d’aigua potable a les cases, més bé pareix un sistema de subministrar aigua a les nombroses terrisseries que existien a Canals. L’aigua que devia circular per aquestes galeries vindria de la séquia d’Orts, del seu braç de la séquia de la Serp i del braçal que, segons la documentació que disposem, corria al llarg del carrer Baix. D’aquesta primera utilització es passaria a que en determinades cases particulars es feren pous i aljubs que s’omplirien de la mateixa séquia.
Està clar que una vegada fet un primer reconeixement s’hauran de fer altres treballs encaminats a poder declarar aquesta xarxa com a Bé de Rellevància Local o inclús Bé d’Interés Cultural. És el millor homenatge que puguen fer a les persones que van realitzar tota aquesta feina per a fer arribar l’aigua als distints punts de Canals.

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Nº de visitas año 2021

  • 1.992.326 Visitas