Última hora: #AEMET ha activat l’AVÍS ROIG per #nevades al sud de #València i nord d’#Alacant a partir de les 12h de diumenge

Última hora: #AEMET ha activat l’AVÍS ROIG per #nevades al sud de #València i nord d’#Alacant a partir de les 12h de diumenge, sumat a l’avís taronja per #pluges (més de 100mm en 12h) i a l’avís roig degut al temporal marítim. L’interior nord de #Castelló també està en avís taronja per neu i tot el litoral i el sud del territori per #vent. Precaució!

A continuació explicarem amb detall com veiem la situació. Estem possiblement davant d’una de les situacions meteorològiques més complexes en anys i tot pareix indicar que parlarem de molta #pluja, #neu, #vent i temporal marítim a la vegada. No pensem que vaja a ser una “situació terrible” per tot el territori sinó que focalitzarà en distints sectors. Això sí, recomanem que aneu amb molta precaució i que l’aneu seguint a temps real a través de la xarxa d’estacions meteorològiques i webcams d’#AVAMET (https://www.avamet.org/mxo-mxo.php).

És una situació molt difícil de predir: sembla segur que a les comarques del sud de València i nord d’Alacant precipitarà amb molta intensitat, sobretot al prelitoral. Els acumulats de pluja poden ser molt importants. I el temporal marítim (onades de més de 7 metres) pensem que és el que realment podria ser més excepcional. La neu farà acte de presència a pràcticament tot l’interior, a alguns punts de forma testimonial i a altres el gruix acumulat pot ser espectacular. La situació es complicarà diumenge de vesprada pel sud i amb el pas de les hores anirà avançant cap al nord.

Cotes de neu? Parlar de cotes és molt complicat, perquè estarem al límit d’una massa d’aire més càlida i humida (prop de la mar) i d’una més freda (més a l’interior) i pràcticament a cada població pot haver una cota. En general com més prop de la mar parlarem de cotes més altes i més a l’interior més baixes. I sembla que la cota aguantarà més baixa durant més temps a Castelló i l’interior de València que prop de la mar i al sud. Això sí, a tot el territori al llarg de dilluns la cota anirà pujant i dimarts sembla que estarà molt alta i la neu s’haurà convertit en pluja a la majoria de zones.

Posem un exemple: a cotes mitjanes-baixes (300-500) veiem molt complicat que neve a la #Marina i #Safor, i més a l’interior pensem que és més probable que neve a #Ontinyent o a #Moixent que a #Cocentaina tot i estar esta última localitat a quasi 100 metres més d’altitud, ja que com més al sud i a l’est la cota de neu serà més elevada. Això no assegura que a Ontinyent vaja a nevar i a Cocentaina no, és només un exemple del que podria ser més probable.

Parlant de poblacions d’eixa zona… ens mullem i direm que sembla molt probable també que vaja a nevar a #Alcoi i més probable encara que neve a les localitats a més de 600-700m de la zona. De l’interior sud pensem que els màxims de neu a poblacions seran #Navalón (pedania d’Enguera) i #Banyeres de Mariola, on el gruix podria ser molt important. També sembla que #Bocairent, #Ayora, #Agres, #Biar, #Ibi, #Onil, #Fageca o #Fontanars seran de les localitats on més puga nevar. Això sí, al llarg de dilluns/dimarts la cota pujarà ràpidament i la pluja passarà a aigua excepte a les cotes més altes. A l’interior de #Castelló pensem que els màxims de neu podrien ser localitats com #Vistabella, #Vilafranca, #Castellfort, #Ares, #Portell i els pobles de la Tinença de #Benifassà

Però com diem, és extremadament difícil parlar de cotes i de gruixos de neu. Si la massa d’aire freda aguanta més temps prop del litoral, parlariem de cotes a més baixes de les inicialment previstes i de grans gruixos. I només que la massa d’aire càlida acabe entrant uns kilòmetres més a l’interior del previst, moltes de les poblacions del sud de València i Alacant que citàvem adés es quedarien sense neu o amb una nevada anecdòtica. En uns kilòmetres les condicions poden ser molt canviants i per això és tan díficil predir les cotes de neu. Per eixe motiu, de vegades, una previsió de cota 700 acaba sent cota 400 i una predicció de cota 400 acaba sent cota 900.

El que realment té perill de la situació és que puga nevar molt i que, una vegada hi haja molt de gruix acumulat, puge la cota i ploga fort. En eixes condicions la neu pesa molt i pot afonar teulades, com va passar a les naus industrials de moltes poblacions de la #Vall d’Albaida, l’#Alcoià i el #Comtat al mes de gener de 1980, fa just 40 anys. Esperem no haver de parlar d’una situació així.

SOURCE: Font: Avamet

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.