Pulsa «Intro» para saltar al contenido

ALZHEIMER. ANSIETAT, VIOLÈNCIA I COMUNICACIÓ.

logo AFA 2013Varem començar estos escrits amb la idea que serviren de guia per evitar situacions de estrés en persones amb alzheimer. Al primer escrit hem parlat de la progressió de la malaltia que fa que poc a poc la gent afectada d’Alzheimer ja no siga capaç de comunicar-se verbalment. I també diem que açò no significa que no puguen sentir, desitjar o voler alguna cosa.

A este segon escrit parlarem de com crear un ambient idoni per establir una bona comunicació. Donarem unes nocions generals al voltant d’este problema i dels períodes d’agressivitat en gent amb alzheimer. Uns consells de comunicació per tal d’evitar estos moments de estrés i d’agressivitat a l’hora de comunicar-nos.

Abans d’establir una comunicació amb la persona, és primordial atraure l’atenció d’esta, es a dir:

– Cal tractar de capturar i mantenir l’atenció de la persona abans de començar a comunicar-nos.
– Cal assegurar-se que ens pot vorer amb claredat. Establir el contacte visual amb la persona, açò ajudarà a que es centre en nosaltres i no en el que hi ha al voltant.
– Cal minimitzar altres sorolls, com la televisió, la radio, música; seria convenient tancar finestres i evitar altres converses en la mateixa habitació; tot amb la finalitat que se centre solament en el que nosaltres diguem.

Recordeu allò que dèiem del llenguatge corporal, tema molt més important del que la gent es pensa, ja que en un acte comunicatiu directe, l’expresió corporal representa més del 40% del missatge.

Una persona amb demència va a llegir el nostre llenguatge corporal, els moviments bruscos, l’expressió facial, el to de veu, si estem relaxats o tensos. Tot açò pot causar malestar, angustia o pel contrari relaxació i benestar i ganes de cooperar, fent molt més fàcil la comunicació. Per això es l’expressió corporal és molt important.
Durant la comunicació, es important:
– Mantenir la calma, dedicant el temps que siga necessari per fer-nos entendre.
– Procurar no posar-se de peus davant de la persona amb que estem parlant, pot resultar intimidant. Millor sentar-nos al seu costat o posar-nos a la seua altura per tal de tenir la seua vista front a la nostra.

Molt important, es deu respectar l’espai vital de la persona, cal recordar si era de parlar molt prop de la gent o més bé de lluny.

De segur que amb estes breus indicacions a l’hora de començar una conversa amb una persona amb alzheimer………… podem evitar moltes situacions de estrès, així com mantenir una comunicació més atenta per part de la persona malalta.

Sé el primero en comentar

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.