Dissabte arranca l’onzena edició de la Ruta Sana

Aquesta activitat, fortament consolidada a Xàtiva, ha passat de ser una eina bàsicament preventiva per convertir-se en una eina terapèutica que ja prescriuen els metges

Xàtiva, 31 de gener de 2019.- La regidoria de Prestacions Sanitàries enceta aquest dissabte, 2 de febrer, l’onzena edició de la Ruta Sana. Després de la parada tècnica habitual, els i les usuàries de la Ruta Sana ja poden tornar a gaudir d’aquesta activitat que tants beneficis els aporta.

I és que hi ha hàbits positius que tenen un valor atemporal durant tot l’any, i caminar és un exercici de salut molt valuós que requereix poca despesa econòmica i es pot fer en qualsevol lloc i qualsevol moment del dia bé siga sols o acompanyats. Els estudis científics demostren que són molts els beneficis que ofereix una caminada diària d’entre 30 minuts i una hora: s’enforteix el cor i els ossos, es cremen calories, es protegeix la memòria, s’evita la diabetis i s’allunya l’estrès, entre d’altres. A més, és l’activitat física que més recomanen els metges a partir dels 40 anys, ja que a penes té contraindicacions i la poden realitzar la majoria de les persones.

La Ruta Sana, és una de les activitats del pla de prevenció de la Regidoria de Prestacions Sanitàries que està més consolidada i té major acceptació pe part de la ciutadania. Es tracta de quatre eixides setmanals per realitzar unes rutes que han estat dissenyades a partir de l’assessorament de metges internistes, cardiòlegs i pneumòlegs de l’Hospital Lluís Alcanyís, i que estan adaptades als diferents perfils d’usuaris. Aquestes caminades són guiades per un monitor que marca els límits i necessitats dels participants, i que els dirigeix en els treballs d’estirament.

La regidora de Prestacions Sanitàries, Cristina Suñer, manifestava que «hem aconseguit que la Ruta Sana siga una teràpia prescrita pels facultatius d’atenció primària atesos el grans beneficis que aporta no només a la salut física dels pacients, sinó també a l’emocional. Tenim un grup d’usuaris i usuàries molt fidel i consolidat, però cal recordar que la Ruta Sana està oberta a tota la ciutadania i encoratge a provar aquest hàbit saludable a què segur que acaben enganxant.»

Els dies que es pot gaudir de la Ruta Sana guiada són dimarts, dimecres, dijous i dissabte. Dos d’aquestos es dedicaran a fer rutes cardiosaludables i pneumosaludables, i dos a rutes preventives. L’horari d’hivern de les eixides és: dimarts i dimecres a les 16:00h; dijous a les 19:00h i dissabte a les 10:00h. L’horari d’estiu: dimarts, dimecres i dijous a les 20:00h, i dissabte a les 9:00h.

RUTA NEUMOSALUDABLE

És una ruta pensada per a malalts amb MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica) i símptomes (dispnea). Qualsevol MPOC amb dispnea i amb grau d’obstrucció la pot fer. Els malalts limitats intensament per dispnees classe 3 o 4 estarien exclosos. Els pacients portadors d’O2 portàtil hauran de consultar-li-ho al seu metge.

Ruta Nº1 “PASSEIG DEL FERROCARRIL”: té inici a l’Estació de Renfe i va fins al C. Bruno Lomas. Retorna pel mateix camí fins a Renfe i continua fins al Pont Beata Inés, per retornar novament a Renfe. La seua durada aproximada és de 45 minuts.

RUTA CARDIOSALUDABLE

Es tracta d’una ruta plana, ideal per a tot tipus de persones tant si tenen patologies cardíaques com si no. És perfecta per aquelles persones a què se’ls acaba de donar l’alta per una malaltia cardíaca.

Ruta Nº2 “PLA DE LA MESQUITA”: el recorregut discorre per Renfe fins darrere de la plaça de bous, el túnel d’Hinojosa, el polígon cap al col·legi de Pla de la Mesquita, l’Escola d’Idiomes i, de nou, la plaça de bous. La seua durada aproximada és de 60 minuts.

RUTES PREVENTIVES

Estes rutes estan dissenyades per a persones que, almenys, són capaces de pujar 2 pisos per les escales sense problemes. Hi ha 4 rutes previstes:

Ruta Nº3 “MURALLES DE LLEVANT”: s’inicia el recorregut a Renfe, baixada de l’estació, Albereda Jaume I, jardí del Bes, carrer Sant Pasqual, muralles de Llevant, Sant Josep, centre de salut l’Espanyoleto, i acaba a Renfe. Té una durada aproximada de 60 minuts.

Ruta Nº4 “CALVARI ALT”: eixida des de l’estació de Renfe, cap a la banda de darrere de la plaça de bous; continua pel Jardí de Bes i continua pel carrer de San Pasqual en direcció al Calvari Alt. Té una durada aproximada de 60 minuts.

Ruta Nº5 “CASTELL 1”: s’inicia a Renfe, va per la pujada de l’estació fins a l’Espanyoleto (punt d’arreplegada de gent), i per l’Ermita de Sant Josep fins al Castell. Es retorna pel mateix camí. Té una durada aproximada de 70 minuts.

Ruta Nº6 “CASTELL II”: s’inicia al centre de salut de l’Espanyoleto, continua pel grup les Santes, la nevera, la cova de les Gotetes, la cova Lleons fins la porta del Castell. Té una durada aproximada de 40 minuts.

Font: Ajuntament de Xàtiva

Comentaris Facebook

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.