La Casa de les Dones acull l’exposició “40 dones protagonistes de la València Republicana”, de Cristina Escrivà

Xàtiva, 15 d’abril de 2018.- La Casa de les Dones acull l’exposició “40 dones protagonistes de la València Republicana”, que recull el treball de l’activista i escriptora Cristina Escrivà Moscardó juntament amb il·lustracions de Román Sánchez. Entre els textos hi ha cançons feministes i poemes a les heroïnes de la Guerra Civil, però, sobretot, apareixen les biografies de dones conegudes i anònimes, per donar visibilitat i acostar-nos a la realitat dels anys 30 del segle XX a la ciutat de València. Aquesta exposició es pot visitar fins al proper 2 de maig.

Cristina Escrivà ha recopilat les històries de nombroses dones que tingueren un paper destacat en distints àmbits de la societat valenciana d’aquell període. Noms com Alejandra Soler Gilabert, Amèlia Jover Velasco, sindicalista; Amparo Poch Gascón, doctora; Ana Martínez Iborra, mestra; Ángela Sempere Sanjuan, pedagoga; Àngels Espí Silvestre, poeta; Carmen Bueno Uribes, comare; Carmen Conde Abellán, escriptora; Concepción Aleixandre Ballester, oftalmòloga; Concepción Méndez Costa, impressora; Encarnación Fuyola Miret, mestra; Federica Montseny Mañé, política; Gràcia Ventura Fortea, sindicalista; Guillermina Medrano Aranda, mestra; Irene Martínez Rodríguez “Irene Falcón”, traductora; Isidora Dolores Ibárruri Gómez “Pasionaria”, política; Josefina Landete Aragó, odontòloga; Justa Freire Méndez, pedagoga; Lucía Sánchez Saornil, poeta; Manuela Ballester Vilaseca, artista plàstica; Margarita Nelken Mausberger, política; María Moliner Ruiz, bibliotecària; María Teresa García Panus “Teresa Andrade”, política; María Teresa León Goyri, escriptora; María Zambrano Alarcón, filòsofa; Matilde de la Torre Gutiérrez, política. Matilde Landa Vaz, política. Matilde Salvador Segarra, compositora; Matilde Ucelay Maortúa, arquitecta; Mercedes Maestre Martí, doctora; Palmira Pérez Contel, minera; Regina Lago García, pedagoga; Rosa Chacel Arimón, escriptora; Julia Álvarez Resano, política; Teresa Andrés Zamora, bibliotecària; Trinitat Torrijos Pimentel, política y Victoria Zarate Zurita, directora administrativa de l’Institut Obrer de València, entre altres protagonistes.

Cristina Escrivà és una treballadora incansable per la cultura de la Comunitat Valenciana. Pertany a la “Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana”, filial de “l’Institut d’Estudis Catalans”; a l’”Associació de Gestors i Gestors Culturals del País Valencià” i de l’ “Associació d’Escriptors en Llengua Catalana”. Des de l’any 2013 és vocal de la “Societat Coral el Micalet”, on coordina la secció d’Actes culturals i Biblioteca; vocal de l’Associació Valenciana per a la Investigació amb Fonts Orals, AVIFOR amb seu a la Universitat d’Alacant. Directora del Grup de Recerca de l’Associació Cultural Institut Obrer, des de l’any 2009 i, actualment, presidenta de l’Associació Cultural Institut Obrer de València. També pertany al comitè assessor de la Càtedra de Memòria històrica del Segle XX, de la Universidad Complutense de Madrid.

Taller Equitat i Diversitat al CP Martínez Bellver

“Som iguals, som diferents” és el nom del taller que se celebrarà hui al CP Martínez Bellver, organitzat per l’àrea d’Igualtat de l’Ajuntament de Xàtiva. El taller versarà sobre la reproducció quotidiana de rols i estereotips de gènere molt marcats, produint això una desigualtat de gènere cada vegada més gran i un bloqueig en l’expressió d’identitats, orientacions i sexualitats pròpies que no estan dins de la “norma”.

El taller es planteja de manera participativa i dinàmica per generar aprenentatge significatiu i multidireccional, utilitzant jocs, materials i dinàmiques per aprendre jugant. No només es parlarà d’igualtat de gènere; també de sensibilitzar i visibilitzar sobre altres identitats, orientacions i sexualitats no normatives i més oprimides (transsexualitat, intersexualitat, homosexualitat, etc.), tractant de normalitzar i fomentar un tracte de respecte i equitat per a tothom.

Font: Ajuntament de Xàtiva

Comentaris Facebook

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.