El Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent consciència als seus professionals sobre l’atenció mediambiental

El Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent ha organitzat la Jornada d’Economia Circular en l’Àmbit Sanitari en el marc del programa ESSALUD d’inovación i investigació.

Esta trobada dirigit fonamentalment a professionals de la salut ha comptat amb prop d’un centenar assistents entre professionals, responsables d’empreses innovadores i científics de la Universitat Politècnica de València (UPV).

Des del Departament d’Innovació i Investigació la seua gestora de projectes María José Mora, ha dit que objectiu d’esta Jornada ha sigut “canviar mentalitats entre els professionals de la salut” i conscienciar sobre la importància “que tota acció té un impacte en el medi ambient”. En definitiva que “els professionals sanitaris hem de ser capaços de cuidar dels nostres pacients cuidant el medi ambient”. Mora ha explicat que tots els productes i projectes d’investigació del programa ESSALUD que ha promogut esta trobada complixen amb els criteris de sostenibilitat, ecodiseño i economia circular.

La Jornada ha sigut inaugurada per la Gerent del Departament Margarita Llaudes, que ha destacat que “les institucions sanitàries no podem quedar-nos al marge de la sostenibilitat, perquè nosaltres ens dediquem a millorar la salut de les persones i el medi ambient en un determinant que influïx directament sobre la salut”

El director general d’Investigació i Alta Inspecció Sanitària, Javier Burgos, ha explicat les línies estratègiques de la conselleria en matèria mediambiental. Burgos ha desgranat el distints projectes que ja funcionen en la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a reduir l’empremta de carboni, així com la col·laboració amb la UPV per a millorar l’eficiència i l’estalvi energètic en els hospitals.

A més ha explicat els reptes de l’economia circular en sanitat: l’ús racional d’equipament mèdic, la disminució de residus orgànics, demanar als proveïdors que els subministraments siguen més circulars, aplicar tecnologies digitals, que els nous edificis siguen més eficients i intel·ligents, i desenrotllar una economia col·laborativa “on es puguen posar en contacte persones amb problemes amb persones amb solucions en el camp mediambiental” ha destacat.

Per la seua banda, el director general d’economia sostenible de la conselleria d’economia sostenible, sectors productius, comerç i treball, Miquel Lorente ha dit que estem davant “d’un repte tan important com l’economia circular, un repte econòmic, social i medioambietal sobre el qual des del Govern Valencià ja estem actuant”.

 

A més, el president de la Fundació Economia Circular i patró de l’Institut per a la Sostenibilitat dels Recursos, Ángel Fernández ha exposat les limitacions dels recursos naturals del planeta i hi ha explicant els conceptes “d’empremta ecològica i biocapacidad” . També ha incidit en que “el model econòmic ha de començar a canviar” i ha posat un especial èmfasi en què “en l’àmbit sanitari, l’economia circular suposaria la medicina preventiva i l’economia lineal seria la medicina curativa” sent la primera on ha d’incidir-se fonamentalment.

També ha intervingut el director de l’empresa GAVIPLAS integrant del clústes empresarial INNOVALL sobre les bones pràctiques en economia circular i solucions en l’àrea sanitària.

Per la seua banda Cèsar Aliaga en representació de l’institut tecnològic de l’embalatge, tranporte i logística (ITENE) ha presentat el projecte “SMARTHospital” sobre implantació d’accions per a fer un hospital sostenible en matèria d’energia i gestió d’aigües, residus.

Comentaris Facebook

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.