“Volem configurar i implementar un producte turístic dinamitzador de l’economia comarcal”

Des de la Mancomunitat es treballa en el Pla de Dinamització i Governança Turística. En què consisteix i quin és el seu objectiu?

En el Pla de la Costera-Canal anem a donar a conèixer i posar en valor els nostres recursos turístics, tant a l’àmbit del Patrimoni Històric i Cultural com Natural i Paisatgístic, reforçant aquelles estructures que ja estan en marxa i millorant altres per adaptar-les a les noves demandes de mercats i clients. Es pretén treballar conjuntament amb tots els sectors involucrats, per tal de crear sinergies entre els territoris i sensibilitzar-los també de la necessitat d’introduir determinats canvis que ajuden a consolidar el sector turístic de l’oferta comarcal de Xàtiva, com a centralitat, i tots els municipis. L’eix central serà el patrimoni gastronòmic i la producció agroalimentària (vins, formatges, olis, cervesa, mel, alls, productes silvestres…) establint sinergies amb els recursos culturals, naturals i patrimonials. Volem configurar i implementar un producte turístic dinamitzador de l’economia comarcal. Aquest Pla de Dinamització es desenvoluparà al llarg de tres anualitats, mitjançant un conveni signat entre la Generalitat, a través de l’Agència Valenciana de Turisme, el Patronat de Turisme de la Diputació de València i la pròpia Mancomunitat. Al llarg d’aquests tres anys, es realitzarà una inversió de 900.000 euros en la nostra Comarca.

Quins són els programes d’actuació que es contemplen en aquest Pla?

Hui en dia el Turisme s’ha convertit en una activitat absolutament estratègica i ha d’adaptar-se a la nova realitat de la revolució digital, els canvis geopolítics en el nostre entorn i també les noves demandes dels viatgers que no sols busquen qualitat i singularitat sinó, experiències turístiques respectuoses i responsables. Les actuacions inicials del Pla seran les denominades “actuacions motor bàsiques” que requereixen menys recursos per a la seua posada en marxa però que tenen un major impacte de visibilitat i difusió: Marca d’identitat turística, web i app digital, comunicació online, material de visibilitat i difusió turística, disseny de la xarxa de cicloturisme, creació de producte turístic, diagnòstic del destí turístic intel·ligent. És absolutament precís, igualment, desenvolupar accions de comunicació i sensibilització i fer partícips als sectors implicats i a la població local dels objectius de valorar el nostre capital territorial.

Dins de la proposta d’actuacions durant aquest any ja es coneix el disseny de la marca turística de la Mancomunitat.

La primera acció del Pla ha sigut el disseny de la marca d’identitat corporativa per a Turisme com a element integrador dels nous productes que la Mancomunitat vol desenvolupar dins de les accions del PGDT. Un disseny innovador i actual, que estimem atractiu i fàcilment identificable. La proposta inclou un manual d’ús en els diferents suports i formats així com d’accions de difusió i promoció inicial.

Una de les actuacions del Pla és la valorització dels espais expositius comarcals… En què consisteix?

Els museus són divulgació i investigació històrica i cultural però també plaer, vacances, relaxació. Són recursos culturals però també turístics i precisament el turisme, el viatge, és motor d’experiències. Volem invertir des del Pla per millorar la prestació dels seus serveis de visita i activitats complementàries, per enriquir l’experiència del visitant i que es faça baix l’òptica de la qualitat, la comunicació, l’atenció, la visita i la fidelització del visitant, requisits de senyalització, espais expositius amb noves tecnologies, espies digitals i interactius, qualitat de les instal·lacions i equipaments, seguretat. I tot açò amb l’objectiu de potenciar i posar en valor els espais expositius impulsant la col·laboració entre els mateixos i amb l’objectiu d’obtindre beneficis que complementen i formen sinergies en el territori i fomenten necessàriament la pernoctació i la restauració a la comarca.

En altre ordre de coses, els diferents municipis de la zona treballen ja per afrontar la transició cap al nou model de recollida de residus que marca el PIR (Pla Integral de Residus). Com s’afronta aquesta situació des de la Mancomunitat?

En la Mancomunitat, la gestió de RSU és un dels temes que genera més consens entre els alcaldes, tots conscients de la importància i la necessitat de reduir, reciclar, reutilitzar, com a mesura de sostenibilitat del planeta i també del mateix servei, convençuts que el reciclatge i per tant, la reducció de tones de residus orgànics, va a ser l’única forma de reduir despeses en el rebut del fem. En aquests moments i per adaptar-nos al decret 55/2019, de 5 d’abril, del Consell pel qual s’aprovà la revisió del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana, des de Mancomunitat i prèvia delegació de competències de tots els Municipis, estem treballant per tirar endavant el Pla Local de Residus, document base per a planificar la gestió de residus de cada municipi atenent a les peculiaritats pròpies del mateix i sempre en l’àmbit de les seues competències locals. En els Plans s’analitza el volum i la naturalesa dels residus produïts en cada municipi, així com els sistemes i circuits de recollida alternatius tal com el sistema de recollida porta a porta, o la implantació del 4t contenidor (contenidor marró), llocs d’ubicació dels contenidors…, i la resta de qüestions relatius a l’adequada organització del servei. El Pla Local de Residus serà la base sobre la qual s’assentarà el nou plec de recollida de fem en el qual participarem la majoria de pobles de la Mancomunitat.

La passada setmana coneixíem l’elaboració de l’observatori d’ocupació del territori. En què consisteix aquest treball i quin és el seu objectiu?

Recentment, s’ha posat en marxa l’Observatori d’Ocupació de les Comarques Costera-Canal, publicant les dades de contractació i atur expressades en gràfiques i en els diferents sectors de la població i totalment diferenciades per pobles, des de gener 2019 fins a l’actualitat, l’objectiu és millorar la informació sobre el mercat laboral, l’economia, la formació i l’emprenedoria del territori dirigit tant als decisors polítics, com personal tècnic del territori i ciutadania en general.

Des de l’àrea d’igualtat s’estan preparant les Nits Violeta en diferents municipis. En què consistirà aquesta iniciativa?

El programa “Nits Violeta a la fresca”, vol oferir a la població una activitat lúdica i educativa per a les nits de l’estiu. En aquest temps de nova realitat, hem de garantir espais segurs per a poder retrobar-nos, i en aquesta activitat entenem que podem complir en les normes sanitàries al mateix temps que gaudirem de la projecció d’aquests curtmetratges per a generar un espai per al debat i la reflexió al voltant de la igualtat entre homes i dones. Al ser de curta durada, afavoreixen la fàcil assimilació de la informació, són còmodes de vorer i entendre i aconsegueixen un major impacte emocional, que al costat de la seua capacitat de seducció i empatia, fan un material de suport molt adequat. Per a la seua presentació i debat, comptarem amb personal especialitzat en igualtat Este programa es portarà a terme en diferents pobles de la comarca al llarg dels mesos d’agost i setembre.

Quin és el balanç general d’aquests primers mesos de la segona etapa al capdavant de la Mancomunitat la Costera-Canal?

Quant pense on estàvem fa tan sols 5 anys i l’impuls que estem donant i els projectes que estem portant endavant, crec que sols puc pensar en un balanç totalment positiu. Crec que la política que estem desenvolupant és de total integració i servei als pobles, s’han delegat Presidències de Comissions en diferents alcaldes per a compartir la gestió, a la Junta de Govern estem representats tots els partits i bona prova de l’enteniment que tenim es trasllada als Plens on la majoria de punts de l’ordre del dia que es porten, s’aproven per unanimitat. No obstant tot l’expressat, queda molta feina per fer, tenim clar que volem ser una Mancomunitat d’àmbit Comarcal i hem de treballar cap ací, per a això, hem d’aprovar els estatuts en la línia que ens marque la Llei de Mancomunitats (ara, en procés d’al·legacions), per poder assumir les noves competències per a desenvolupar el nostre territori, conscients de la necessitat de què ens hem de dotar de les infraestructures necessàries per a aconseguir-ho.

Font: Mancomunitat de la Costera la Canal

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.