Pulsa «Intro» para saltar al contenido

Com pot un familiar intentar evitar els atacs de violència del seu familiar amb alzheimer

logo AFA 2013Una de les preguntes més freqüents que és realitza als tècnics d’Afa Canals, és com pot un familiar intentar evitar els atacs de violència del seu familiar amb alzheimer o almenys com pot fer per disminuir estos atacs o intentar calmar al seu familiar.

Com controlar els atacs de violència d’un malalt d’alzheimer. És una pregunta més que freqüent que es fa als tècnics d’AFA Canals. L’escrit que a continuació posem pretén ser una ajuda als cuidadors de persones amb demència.
Al llarg de cinc escrits, intentarem donar unes pautes per tal de poder controlar estes situacions. I el que és més important poder evitar que apareguen. En estos escrits parlarem de

Consells de comunicació
5 Pautes que afavoreixen les rutines
Exercici físic
Activitats de la vida diària
Estimulació sensorial

Al llarg de la nostra experiència i sempre contrastant esta experiència en les fonts bibliogràfiques i mèdiques, sabem que sovint este comportament és una forma en el que pacient amb Alzheimer tracta de comunicar-se amb la gent que el rodeja.
La progressió de la malaltia fa que poc a poc la gent afectada d’Alzheimer ja no siga capaç de comunicar-se verbalment, però açò no significa que no puguen sentir, desitjar o voler alguna cosa,; continuen sent emocionalment conscients i ho continuaran sent, generalment, fins al final de la vida. Moltes vegades hem parlat a les nostres xerrades i els nostres cursos de formació que la capacitat de sentir es l’última que es perd.

val a dir que en moltes ocasions, este nerviosisme, esta violència en el comportament, és una reacció a un ambient incòmode o estressant. Si siguem capaços d’esbrinar que pot estar provocant este estres o este malestar, serem capaços de resoldre el problema de conducta amb major facilitat.
A este respecte, val a dir que cal recordar que la persona amb demència no actua així de forma deliberada, que no ho fa per molestar, ni per fer la punyeta: es la malaltia la que provoca este estat de nerviosisme o de violència.

A continuació unes breus recomanacions per intentar identificar les causes de problemes de comportament:

– Tracte de posar-se en la situació de la persona afectada. Cal fixar-se en el seu llenguatge corporal i pense què podria estar sentint i el que podria estar tractant d’expressar.
– Cal preguntar-se o intentar fer memòria per esbrinar que ha ocorregut just abans que començarà el problema de conducta. És a dir esbrinar que va desencadenar eixe comportament

S’estan complint les necessitats del nostre familiar?. També moltes vegades, cal estudiar com reaccionem els cuidadors davant de la conducta problemàtica. Ja que moltes vegades de la nostra reacció depèn el que el nostre familiar es calme o s’agreuge el seu comportament.

Un fet és que els cuidadors no siguem capaços de controlar a la persona que estem cuidant, però si que podem intentar controlar l’ambient mentre estem realitzant esta tasca.
A continuació exposem una sèrie de punts a tindre en conter ja que juguen un paper important a ajudar un malalt d’Alzheimer per a què este es trobe tranquil i segur.

– Modificar l’entorn per a reduir possibles factors d’estrés que puguen crear agitació i desorientació en persones amb alzheimer. Dins d’estos trobem els sorolls forts o no identificables per part del malalt, la il.luminació massa potent o escassa, colors cridaners i d’alt contrast en les parets; i molt freqüentment les superfícies reflectants com ara espills, on la persona malalta veu una figura que sovint no reconeix.
– Mantenir la calma d’un mateix. Sentir ansietat o malestar en resposta a la conducta problemàtica és més que normal, però cal que no es note, ja que pot augmentar l’estrés o l’agitació en el pacient. Tracte de ser flexible, pacient i relaxat (diguem açò a pesar que sabem que és molt difícil).
És molt important recordar que la persona amb alzheimer moltes vegades respon a un to de veu i a un llenguatge corporal més que al contingut del que està dient. És per això que cal recordar que el llenguatge corporal denota si estem ansiosos, preocupats, irats …diu molt més que les nostres paraules i a vegades no les acompanyen.

Sé el primero en comentar

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.