El JOC es consolida com a espai lúdic i social en el seu primer aniversari

Per aquest lloc, gestionat per les regidories de Benestar Social i Joventut, passen setmanalment centenars d’usuaris i usuàries

 

Xàtiva, 13 de desembre de 2019.- El Centre Social Joventut Oci i Cultura celebra aquest dissabte 14 de desembre el seu primer aniversari. L’espai, ubicat a la confluència entre els carrers Abú Masaifa i Poetes Setabenses, s’ha afermat mitjançant activitats d’oci juvenil i programes i tallers vinculats al departament de Benestar Social. S’estima que més d’un centenar de persones fan ús setmanalment dels programes socials, mentre que al voltant de dos-cents joves acudeixen a les instal·lacions els caps de setmana i una vintena ho fa durant les vesprades de la setmana.

Cal recordar que aquest JOC és un lloc fruït de la demanda ciutadana i els pressupostos participatius, dotant a la ciutat d’un espai inclusiu per a totes i tots els ciutadans de Xàtiva però especialment els més joves, que no tenien un espai en el que passar el seu temps d’oci. El lloc ha permès compaginar les activitats lúdiques de les vesprades i caps de setmana per part de la gent jove, amb els programes portats a terme des de Benestar Social.

Pel que fa al departament de Benestar Social, que ha col·locat a aquestes instal·lacions un desdoblament dels seus serveis gràcies a l’obertura de «La Placeta», es compta amb diferents programes. Durant els matins el programa Mentalis, en el que participen 60 usuaris, busca millorar l’estimulació de les persones de la tercera edat i combatre en alguns d’ells els primers signes d’Alzheimer o de demència, aconseguint l’alentiment o disminució d’aquests símptomes; mentre que el Programa «I ara què», gestionat per Aspromivise, dona resposta a la manca de recursos per a persones amb diversitat funcional que acaben la seua formació al col·legi d’Educació Especial Pla de la Mesquita però no tenen encara plaça al Centre Ocupacional. Per les vesprades, més d’una desena de xiquetes i xiquets participen al programa «Ganbaru», destinat a famílies ateses des dels Serveis Socials per tal de reforçar els aspectes escolars, treballar les habilitats socials, potenciar la prevenció i reduir els factors de risc social. A més a més, també es realitzen atencions diàries a les persones dependents del servei de Benestar, i es porten a terme altres programes transversals com ara el «T’acompanye».

«Molts són els programes, tallers i activitats que es desenvolupen a aquest nou espai que tenim a la ciutat, i personalment em senc molt contenta d’haver pogut impulsar al govern de Xàtiva un projecte com aquest, que s’ha pogut fer realitat gràcies al suport ciutadà, i més encara al veure l’aprofitament que se li està donant per part de les regidories de Benestar Social i Joventut, així com de les persones que fan ús de les instal·lacions de la manera que estimen convenient, tractant de millorar-los la vida», ha explicat la primera tinent d’alcalde i regidora de Benestar Social, Xelo Angulo.

L’espai per als joves de Xàtiva

El Centre Social Joventut Oci i Cultura va estar dissenyat a més com un espai de convivència per a joves d’entre 12 i 17 anys en el qual s’evitaren les conductes no saludables. Es tracta d’un espai totalment inclusiu, en el que s’afavoreix la participació activa de joves que a més a més puguen tindre un problema afegit a l’hora de relacionar-se. «Cada vegada, no sols els joves sinó tota la societat, tendim cap a l’individualisme amb unes relacions socials que es produeixen de manera online. Aquest fet ens porta a casos de major inestabilitat emocional de les persones adolescents, per això afavorim la sociabilitat de la joventut amb diferents jocs i dinàmiques», ha explicat la regidora de Joventut Lena Baraza.

A aquest espai es desenvolupen activitats cada cap de setmana, a més d’organitzar una gran programació en cites especials com ara Nadal, Pasqua o estiu. En total, el JOC realitza unes 200 activitats anuals les quals pretenen atendre les necessitats i inquietuds de la gent jove. A més a més, també s’han impulsat des dels instituts programes com ara el «Creant futur», un itinerari d’educació per a la participació on s’espera que els joves puguen adquirir capacitats per tal de responsabilitzar-se de la gestió de l’espai i de la programació.

«La valoració del joc és molt positiva i tenim una gran quantia de joves que fan ús d’aquest servei durant els caps de setmana, en el que quasi dues-centes persones passen per l’espai. Ara les problemàtiques dels més joves les tenim més a l’abast i les podem treballar de millor manera», ha incidit Baraza.

Font: Ajuntament de Xàtiva

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.