El plenari de Xàtiva aprova les ordenances fiscals per al 2020

També s’ha donat llum verda al reajustament de les anualitats per al Pla de la Mesquita

Xàtiva, 15 de setembre de 2019.- El plenari municipal va aprovar aquest dissabte la modificació de les ordenances fiscals per al 2020 amb el vot favorable del PSPV-PSOE, els vots en contra del Partit Popular i Xàtiva Unida, i l’abstenció del grup Ciutadans.

“No és una circumstància agradable portar a plenari un increment dels impostos, però açò no és més que la demostració de que este és un govern en el que el rigor econòmic ha estat una de les guies de l’anterior legislatura, i que ara ens recomana actualitzar un tema com el de la contribució urbana, que cal recordar que en l’anterior legislatura es va reduir un 15%”, ha manifestat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, qui també s’ha referit a les crítiques de l’oposició, que han tatxat de “irresponsable” aquesta pujada, assegurant que “irresponsable és un govern que deixa a una ciutat amb 25 milions de deute, o que no paga les factures, o que deixa una herència en sentències judicials de vora 5 milions d’euros”, en referència a l’anterior govern del Partit Popular.

Cerdà s’ha reafirmat en la necessitat d’actualitzar els preus de l’IBI, que passarà del 0,57% al 0,59%, i ha explicat que “aquest coeficient està molt per baix del que tenen alguns municipis semblants a Xàtiva com Ontinyent (0,9%), Alzira (0,68%), Gandia (0,99%) o Alcoi (1,1%)”, al temps que ha incidit en que l’increment, que suposarà una mitjana de 12 a 15 euros, “és una mitjana que entra dins de les circumstàncies raonables que es poden aportar en aquest moment per a continuar assegurant els serveis públics”.

El portaveu del PSPV-PSOE, Ignacio Reig, ha lamentat “les poques propostes polítiques que hi ha hagut a l’hora de confeccionar aquestes ordenances” i ha explicat que “aquesta legislatura ha de continuar en la mateixa línia de control de despesa i reducció de deute”. Reig també ha destacat que a l’hora de l’elaboració del pressupost per a 2020 “es necessita garantir els recursos econòmics necessaris per afrontar totes les despeses, ja que volem liquidar en este proper any els interessos de la sentència de la Ciutat de l’Esport, amb una despesa encara per determinar entre 400.000 i 700.000 euros, a més d’assumir els pagaments corresponents dels préstecs, pagar el quadre d’amortització previst i assolir els reptes de la propera legislatura com el Programa Edificant o les inversions en obres i en capital humà”.

El portaveu de Xàtiva Unida, Miquel Lorente, ha proposat durant la seua intervenció algunes modificacions a les ordenances, i ha declarat que “aquestes iniciatives unilaterals del govern obliguen a no votar favorablement a les ordenances fiscals per al 2020”. La portaveu del Partit Popular, Maria José Pla, ha criticat per la seua part la continua aparició en premsa sobre la sentència dels sobrecostos la Ciutat de l’Esport, argumentant que “sembla que hi hagen moltes més sentències de les que existeixen, que intenten justificar així la pujada dels impostos per a la ciutadania”, i ha acusat al govern de “voler recaptar més per a que cresca el personal de confiança”. Per últim, el portaveu de Ciutadans, Juan Giner, ha manifestat que veu aquesta pujada “com una forma de recaptar per a atendre la major necessitat de despesa” i que “hi ha que tindre en compte que molta gent continua en una situació delicada, i que segons auguren, ens acostem cap a una altra recessió econòmica”.

Reajustades les anualitats per al Pla de la Mesquita

D’altra banda, el plenari també ha aprovat el reajustament de les anualitats per a la construcció del col·legi Pla de la Mesquita, dintre del Pla Edificant de la Generalitat Valenciana, amb els vots en contra del Partit Popular.

El portaveu del PSPV-PSOE, Ignacio Reig, ha assegurat en la seua intervenció que els 1,6 milions que hi havia consignats per al present any “són impossibles d’assumir”, i ha afegit que “la licitació de les obres ja estan en marxa i esperem iniciar-les en 2021, per a després continuar amb la resta d’obres del Pla Edificant”.

Xàtiva Unida també ha donat el seu vot favorable perquè “és prioritari donar continuïtat a l’expedient” però han defès que ”les anualitats alteren la fulla de ruta perquè s’adapten al ritme marcat per l’equip de govern”. També ha donat el seu vot a favor el grup Ciutadans, que en el seu torn de paraula ha destacat que esperen “que no servisca com a acte electoral per a les properes eleccions”.

Per últim, el Partit Popular ha votat en contra, manifestant que aquest reajustament “enganya a la ciutadania i manipula la informació”. El grup s’ha mostrat contrari al punt del dia però “amb voluntat de que es construisca el centre”.

Font: Ajuntament de Xàtiva

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.