Pulsa «Intro» para saltar al contenido

El ‘Xiquet de la Granja’ llueix el seu nom al poliesportiu del poble

Homenatge a títol pòstum

El ‘Xiquet de la Granja’ llueix el seu nom al poliesportiu del poble

El poliesportiu d’este poble de la Costera es dirà Antonio Palop Alborch

Vicent F. Garcia Perales. – Enmig d’un ambient molt emotiu, amb gran expectació, vora un centenar de persones s’han congregat este diumenge al poble de la Granja per homenatjar un dels pilotaris valencians que van situar el nom del poble en els annals de la pilota valenciana. Es tracta d’Antonio Palop Alborch (la Granja de la Costera 8/1/1938 – Rotglà 2/2/2018), nom que ara lluirà el poliesportiu del poble a partir d’ara.

De fet, la Junta de Govern de l’Ajuntament de la Granja, presidida per José Miguel Marín, va acordar posar el nom del pilotari granger a les instal·laciones esportives del poble. Des d’ara, allí ja llueix un cartell commemoratiu amb el seu nom, juntament amb un text de Josep Vicent Martínez, amb fotografies del Xiquet de la Granja.

Després d’una breu presentació de l’alcalde, prenia la paraula la regidora d’Esport, Paqui Tolosa, qui, molt emocionada, exaltava la figura i insistia que amb este acte es feia justícia pel reconeixement d’esta gran persona que ha sigut Antonio i que ha portat el nom del municipi allà on ha jugat a pilota. Li seguien les paraules de María José, la filla de l’homenatjat, que rebia una placa commemorativa de l’acte i, enmig de llàgrimes d’alegria, agraïa el que considerava un dels actes més grans que havia viscut en honor a son pare. Per últim, els acompanyats a l’acte han pogut gaudir d’un vi d’honor, sempre al so de dos dolçainers –Juanra Martí n’era un– i del tabalet, que també havien amenitzat el passeig que hi ha des de l’Ajuntament fins al poliesportiu.

I és que el Xiquet de la Granja –o simplement Granja–  va triomfar durant més de tres dècades en gran part dels trinquets valencians, com el de Gandia, Oliva, Sellent, Pedreguer, Pelayo o l’Olleria. De fet, va ser en este últim on va començar a demostrar la seua vàlua, ja que un mestre ollerià de la Granja va ser el que el va animar a jugar este esport tan nostre. Així, en 1986 i 1987 va arribar a ser campió nacional de pilota valenciana en la categoria d’honor. Era la seua passió i, fins a hui, una passió del poble de la Granja que ja no serà tan desconeguda.

Convé recordar que als 54 anys se li va oferir una partida d’homenatge al trinquet de Castelló de la Ribera, en el Gran Festival de Pilota o Raspall, organitzat per l’Ajuntament de la Granja (presidit aleshores per Vicente Palop), l’Ajuntament de Rotglà (poble que el va acollir i on va passar les últimes dècades de la seua vida) i la Federació de Pilota Valenciana. Així, l’1 de juliol de 1992, Antonio Granja acudia i jugava simbòlicament una partida tal com demostren les fotografies que Fina Palop, la seua germana de la Granja, ens ha facilitat.

És precisament la insistència i tenacitat de Fina Palop perquè es fera justícia a la memòria del germà la que ha conduït a l’acte d’homenatge. Tant ella com la neboda María José es mostren molt agraïdes a esta efemèride que posarà punt i seguit als reconeixements d’Antonio Grancha. Les mostres de reconeixement arribaren fins i tot el mateix dia en què Antoniet de la Granja moria: el trinquet municipal del Genovés li retia homenatge amb un minut de silenci el 2 de febrer de 2018 (disponible en el Museu de la Pilota del temple de l’esport nacional dels valencians).


Fotos de l’acte:

Sé el primero en comentar

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.