Pulsa «Intro» para saltar al contenido

Els Festers i Festeres de Sant Antoni 2023 preparen les soques per a l’entrà de la primera Soca

El passat fi de semana els festers i festeres de Sant Antoni 2023 varen preparar les soques per a la tradicional entrà de la primera soca el pròxim día 7 de decembre.

L’entrà de la primera ‘soca’ per Sant Antoni reunirà a centenars de veïns a Canals

Poc abans de la mitjanit del 7 de decembre, vespra del día de la Puríssima, tindrà lloc l’arribada a la plaça Major de la soca principal, un tronc de pi que servirà per a l’elaboració de la posterior foguera de Sant Antoni.
Els veïns, festeres i festers de Canals acudiran eixa nit a un dels actes més multitudinaris i que anuncien l’arribada de les festes patronals de Sant Antoni Abat. Es tracta de l’entrà de la primera soca, una cita obligatòria de tradició i germanor que cada any reuneix a centenars de canalins i canalines.

Els cavalls arrossegaran estos gran arbres fins al lloc on en breu començarà a construir-se la tradicional i gegant pira de llenya, en este popular acte que cada any reuneix a centenars de veïns, festers i curiosos. La costum mana que la primera soca quede col·locada quan el campanar assenyale les dotze de la nit, moment que sempre arrenca els aplaudiments de tots els presents, alhora que entren a la plaça les altres soques.

Durant tota la nit este enclavament serà una animada reunió de joves, grans, xiquets, festers i festeres, tots portant amb il·lusió més soques de diferents mides, arrossegades per cavalls i també per tractors agrícoles, en una curiosa processó festiva que forma part de la vida dels canalins.

Des de fa setmanes els protagonistes d’eixa nit han estat preparant les diferents peces que entraran a la plaça Major, triant els exemplars més adequats per a la foguera i preparant les montures i transports.

La popular arribada dels troncs a la plaça ve sempre acompanyada del ressopó de mistela, panses, figues seques i dolços tipics canalins, obsequi dels festers per a tots els presents amb què combatre les baixes temperatures que solen acompanyar esta època de l’any.

La reunió d’eixa nit només és la primera de moltes, la que marca l’inici del compte enrere, ja que en breu els plantadors prendran el mando i començaran el seu treball amb el muntatge i revestiment de la tradicional foguera amb que arriba a medir més de 20 metres d’altura.

Els troncs permaneixeran almagasenats a la plaça, a l’espera que comence 2023 ja que la tradició també mana que siga el dia d’any nou quan comence el muntatge del monument. Durant les següents semanes els plantadors s’afanyaran a alçar, elaborar i construir l’esquelet de la foguera a força de llenya i troncs de pins cedits pels veïns.

Fotos del instagram dels festers i festeres de 2023

Sé el primero en comentar

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.