Pulsa «Intro» para saltar al contenido

Entrada de Moros i Cristians a Canals: Una Mostra de Tradició i Esplendor

Els Moros i Cristians omplin els carrers de Canals amb una gran entrada de sis comparses, una d’elles de nova creació

Canals, 23 setembre 2023: La Fira de Setembre de Canals ha entrat en la segon cap de setmana amb una celebració destacada: els Moros i Cristians. El començament oficial va tenir lloc el divendres 22 de setembre amb una cercavila i un emocionant pregó pronunciat per José Maria Gómez. El programa va continuar amb l’Alardos, una disco mòbil i, finalment, dissabte de vesprada va arribar el moment més esperat: la gran entrada d’ambdós exèrcits, que va atraure a una gran quantitat de públic que va viure amb admiració aquesta mostra de tradició i esplendor.

Divendres a les vuit de la vesprada, la cercavila va recollir els banderins de cada comparsa, amb la participació de la Junta de l’Associació d’Intercomparses de Canals i representants municipals. La cercavila va partir de l’Ajuntament i va recórrer l’Avinguda Vicent Ferri fins a l’escenari on Chema Gómez va pronunciar l’emocionant pregó d’enguany. Chema Gómez té una gran vinculació amb les festes de Canals, ja que va ser fester de Sant Antoni al 2015 i és membre de la comparsa Maskil d’Asaf des dels seus inicis.

Per a concloure aquest emocionant acte, la Unió Musical Santa Cecília va interpretar les marxes característiques d’aquesta festa.

L’endemà, dissabte de vesprada, va ser el moment més esperat, la gran entrada de Moros i Cristians, que va reunir a tota la comunitat per a commemorar i compartir les arrels culturals i històriques de la localitat. Aquesta festa, amb 40 anys de trajectòria, ha anat recuperant l’esplendor des que es va traslladar al mes de setembre.

La celebració va començar amb el banderí de la Junta Intercomparses a cavall, seguit de l’Associació Canalense tocant la marxa Creu Daurà i el banderí cristià també a cavall. Després, el club de circ i dansa Fantasi va amenitzar els primers minuts amb una coreografia dinàmica plena d’acrobàcies. La comparsa Templaris, fundada l’any 2018, va ser la primera en defensar la vila de Canals pel bàndol cristià, i va comptar amb una esquadra d’homes i una de dones. Les notes musicals van ser interpretades per Gramola Band de la Llosa de Ranes.

En total, sis comparses van participar, incloent-hi una de nova creació, els Berebers. La Filà Creuats, nascuda l’any 2010, va seguir amb esquadres d’homes i dones, acompanyats per la Unió Musical Santa Cecília de Canals.

La Filà Contrabandistes, també fundada el 2010, va desfilar amb elegants vestits de faralaes en roig granat i negre, i amb caps d’esquadra que feien ballar una gran navalla. La Unió Musical de Montesa va ser la seua banda acompanyant.

El bàndol moro va entrar en escena amb el banderí de la mitja lluna a cavall. Abans de la seua entrada, l’Escola de Dansa Ballart va oferir una coreografia amb integrants que emulaven rèptils gegants.

La comparsa Berebers va fer el seu debut amb tres esquadres, homes i dones preparats per a la cruenta batalla, acompanyats per les marxes de la xaranga Fent Soroll de Castelló.

La comparsa Alqanawat, fundada el 2015, va desfilar amb integrants vestits d’un blanc brillant amb detalls platejats que els donaven una aparença distingida. Van ser acompanyats per la Societat Artístic Musical d’Alcàntera del Xúquer.

El foc també va ser part d’aquest espectacle, amb torxes portades pels membres més joves, com a preludi de la desfilada de l’última comparsa, Kaftanes, fundada el 2017 i que es va unir al bàndol moro. Les dones d’aquesta comparsa destacaven per les seues plomes en blanc i negre, mentre que els homes portaven impressionants calaveres. La seua música va ser interpretada pel grup Tobo’s Blues Bland de Xella.

Així, sis comparses van mostrar la seua creativitat pels carrers de Canals, esperant amb emoció el moment de les capitanies. El diumenge, la desperta de bon matí i l’esmorzar van posar punt i final als Moros i Cristians de Canals.

Reportatge fotográfic de Ximo Pérez

Fotos fetes amb una cámera Pentax K5 de l’any 2010

Sé el primero en comentar

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.