Pulsa «Intro» para saltar al contenido

ESTIMULACIÓ COGNITIVA, AL CENTRE DE RESPIR Y A CASA.

logo AFA 2013Treball d’estimulació cognitiva en una persona amb demència: com és fa al centre de respir i com es fa o es deu fer a casa.

Quan ens referim a estimulació cognitiva parlem de un tractament dissenyat per especialistes, interdisciplinar, amb una metodologia pròpia i concreta, complementari als fàrmacs específics per a la demència. Mitjançant les valoracions que realitzem obtenim informació de les característiques de la persona amb demència tant a nivell cognitiu com de comportament, de estat anímic, de relació amb l’entorn. Tots aquestos aspectes es tenen en conter a l’hora de planificar les activitats que realitzaran.

Al Centre de Respir és un tractament que és aplicat en grup pel benefici que ens proporciona la interacció social, ja que moltes vegades les persones amb demència solen tendir a retraure’s i a abandonar les activitats.

El que perseguim amb l’estimulació cognitiva es el manteniment i ralentització del deteriorament produït per la demència. No sols pot aplicar-la un professional, els familiars a casa també poden realitzar-la. Però han de tenir en conter el següent: deuen ajudar a resoldre el problema quan tinga dificultats, deuen intentar no donar importància als errors que puguen realitzar, deuen intentar que la persona amb demència no es trobe qüestionada i que siga un moment agradable per ells.

Es a dir, dins de l’estimulació en casa no tot val. Proposar una activitat de estimulació cognitiva no es comprar un llibre de sopes de lletres i donar-li’l a la persona amb demència per a que vaja fent-los. Tampoc es pretendre que acabe aquell jersei que estava fent… Moltes vegades el que aconseguim es que la persona siga reticent a realitzar ninguna activitat “extra” pel fet que ha experimentat varis fracassos al no saber realitzar les sopes de lletres o el jersei. Devem tenir en compte que la demència implica pèrdua de capacitats i que, cada vegada necessitarà mes ajuda per a realitzar-les.

La estimulació cognitiva en casa va a necessitar moltes vegades de la implicació, recolzament i seguiment de una persona propera mentre la persona amb demència realitza l’activitat. El paper de qui recolza no sols es el de suggerir feines, també tindrà que guiar i supervisar la seua execució, ajudar en funció de les dificultats que vaja trobant i felicitar per el que ha aconseguir (sempre, encara que siga poc).

L’èxit d’una activitat de estimulació dependrà de cóm de be esta activitat s’haja adaptat a les capacitats de les persones amb demència; en definitiva l’entorn ha de adaptar-se i no del revés. La tasca deu implicar cert esforç mental, també deu de ser acceptada per la persona i que aquesta puga solucionar-la amb mes o menys ajuda.

Un comentario

  1. kyl kyl 1 de diciembre de 2014

    … al centre de respir I a casa. Fa mal a la vista!!!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.