HISTÒRIA DEL CEIP PAPA CALIXTO III

HISTÒRIA DEL CEIP PAPA CALIXTO III


Va ser el primer col·legi local. Els tràmits per a l’ adquisició del solar (aleshores fora del casc urbà), propietat de Josefina Rico i Milagros Alventosa, foren molt costosos. En juliol de 1929 estava prevista la col·locació de la primera pedra, però finalment es va demorar fins el 10 de novembre, centrant un acte polític de gran ressonància, que va ser presidit pel Marqués de Sotelo, cap provincial de la Unión Patriótica i alcalde de València. Els plànols -del prestigiós arquitecte valencià D. Manuel Peris Vallbona- ja havien estat presentats en agost i en aquest mateix any devien iniciar-se les obres sota la direcció de l’ esmentat arquitecte. Aquestes sofriren diferents ajornaments i no es donaren per concloses fins el dia 5-VII-1935.

Va començar a funcionar en aquest mateix any, amb tres unitats de xiquets i altres tantes de xiquetes, nombre que passà a quatre en 1946, augmentant considerablement en las dècades següents (10 en el curs 1966/67, 16 en el 1968/69, després de dividir les aules, 22 en el 1969/70 i 30 en el 1972/3, de les quals solament 16 estaven en el propi edifici) amb el pas dels anys. En 1975 part del seu alumnat i professorat va passar al C.N. “José Mollá”. De totes formes, en el curs 1978/79 contava amb 20 aules.

Durant una curta etapa el col·legi fou denominat “Julio Colomer”, en record de l ‘ advocat de l’ Estat, assassinat en 1936, que cooperà en la seua creació. Amb ocasió de la Fira de 1971 s’ inaugurà un miniestadi en el pati i en 1987 es va construir en el mateix una pista poliesportiva dotada de vestuaris; en juny de l’ any següent s’ aprovà una profunda remodelació amb la reducció d’ unitats (de setze a deu) al posar-se en funcionament el nou col·legi “Vicente Rius”. En desembre de 1991 es realitzaren les obres de reforma i condicionament dels servicis a càrrec de l‘ Ajuntament.

En l’ any 2010 coincidint amb la celebració del 75é aniversari del centre, es va realitzar una profunda reforma en les seues intal·lacions. En 2013 es va canviar, en la seua totalitat, la teulada de l’edifici.

Papa Calixto III

Alfons de Borja i de Llançol (la Torreta de Canals, avui barri de Canals, població que pertanyia aleshores a Xàtiva, la Costera, 1378 – Roma, 1458) fou Papa de l’Església Catòlica de Roma amb el nom Calixt III de 1455 a 1458. Va ser diplomàtic, professor i membre destacat de la cort de la Corona d’Aragó.

3 comentarios en «0»

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: