Huí comença El Porrat de Torrent, tradició de la Costera

Aquesta cita popular té lloc a Torrent de Fenollet, una acollidora pedania de la Costera que pertany a la localitat Llanera de Ranes. Té lloc cada any coincidint amb el primer divendres de març i se celebra des de fa ja diversos segles, la qual cosa fa del Porrat una autèntica tradició d’allò més arrelada en la cultura local i comarcal.

Així doncs, el Porrat de Torrent consisteix en una fira amb nombroses parades o ‘paradetes’, en què podreu trobar pràcticament de tot, des de fruita seca, llaminadures, les típiques pomes i martells de caramel, i joguines per a els xiquets, fins tómboles, xiringuitos o atraccions de més envergadura. També solen ser habituals els llocs de associacions sense ànim de lucre que pretenen recaptar fons per les seues causes.

Per conèixer l’origen d’aquesta fira hem de remuntar-nos molts anys enrere, quan en aquesta mateixa data alguns veïns anaven en romeria fins a l’ermita del Santíssim Crist del Calvari per escoltar missa i confessar-se. El motiu d’aquest pelegrinatge era molt important per a l’època, ja que un privilegi eclesiàstic havia establert que els fidels que acudien rebrien algunes condescendències. Suposem que el nombre de pelegrins va anar augmentant considerablement i els firaires van començar a situar els seus llocs prop de l’ermita veient aquí un bon negoci.

Hui en dia se segueix mantenint la tradicional romeria i, encara que aparentment les raons puguen haver canviat, en realitat no ho han fet tant. Aquest dia es continua celebrant una missa molt especial, seguida de cants i pregàries. Els veïns segueixen encenent les seues espelmes per fer les seues pregàries i agraint al sant els seus favors. A manera de curiositat, us direm que una altra de les tradicions que segueix mantenint-se al llarg del temps és la que protagonitzen els joves solters i no tan joves que volen trobar parella, els que segueixen acudint per a realitzar peticions a través de l’oració.

Així doncs, ja siga per motius religiosos o simplement per acostar-se a la fira, cada any centenars de visitants de tota la comarca de la Costera i els seus voltants van a Torrent per gaudir de la cita. Sens dubte, cal dir que també es tracta d’una bona ocasió per recordar que el poble de Torrent de Fenollet va desaparèixer a causa d’un fort terratrèmol en l’any 1748.

Texte i fotos: Ajuntament de Llanera de Ranes

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.