La Costera rebrà 600.000 euros del nou Model de Serveis Socials

La comarca de La Costera rebrà un total de 599.879 euros en concepte del nou Model de Serveis Socials de la Diputació de València, el qual va ser presentat la setmana passada per part de la Corporació provincial. Aquesta quantitat suposa l’increment del 113% de l’aportació de la Diputació en la comarca durant el període comprés entre 2015 i 2017.

La inversió global a través d’aquest pla d’atenció primària, de 9,4 milions d’euros, ha triplicat en a penes dos anys la partida destinada per l’anterior equip de govern a aquesta assistència social bàsica. El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, i la diputada d’Inclusió Social, Rosa Pérez Garijo, van presentar davant desenes d’alcaldes i alcaldesses el nou model de la institució provincial.

En el cas de La Costera suposa una injecció de 13.637 euros per als veïns i veïnes de Llocnou d’en Fenollet, xifra especialment significativa ja que es tracta d’un increment de més del 200%, que els situarà en els nivells de la resta de municipis. A més, la corporació destina 95.775 euros per a l’agrupació de municipis de Genovés i Barxeta, 87.164 euros per a La Font de la Figuera, 98.733 euros per a l’Alcúdia de Crespins, 73.461 euros per a Llosa de Ranes i 68.066 euros per a Moixent. En el cas de les mancomunitats, la inversió és de 163.043 euros per a La Costera-Canal.

Per programes, els 95.775 euros destinats a l’agrupació de Genovés i Barxeta es dividiran en 40.868 per al reforçament de l’equip tècnic, 150 per a informació i assessorament, 13.500 per a prestacions individualitzades, 10.000 per a casos de pobresa energètica, 23.775 per al programa d’ajuda a domicili, 1.502 euros per als anomenats clubs de convivència i 6.000 per a actuacions d’intervenció per a la prevenció i inserció social. La Font de la Figuera dedicarà 47.947 euros per al reforçament de l’equip tècnic, 6.267 per a prestacions individualitzades, 3.000 per a casos de pobresa energètica, 26.250 per al programa d’ajuda a domicili, 2.700 euros per als anomenats clubs de convivència i 1.000 per a actuacions d’intervenció per a la prevenció i inserció social.  L’Alcúdia de Crespins farà una inversió de 59.178 euros per al reforçament de l’equip tècnic, 145 per a informació i assessorament, 4.860 per a prestacions individualitzades, 4.000 per a casos de pobresa energètica, 27.000 per al programa d’ajuda a domicili, 700 per a cooperació social i 2.850 per a actuacions d’intervenció per a la prevenció i inserció social.

Per la seua banda, Llocnou d’en Fenollet dedicarà 7.262 euros per al reforçament de l’equip tècnic, 150 per a informació i assessorament, 1.125 per a prestacions individualitzades, 600 per a casos de pobresa energètica i 4.500 per al programa d’ajuda a domicili. Llosa de Ranes invertirà 45.387 euros per al reforçament de l’equip tècnic, 7.500 per a prestacions individualitzades, 2.484 per a casos de pobresa energètica, 12.750 per al programa d’ajuda a domicili, 840 euros per als anomenats clubs de convivència i 4.500 per a actuacions d’intervenció per a la prevenció i inserció social.  Per últim, Moixent farà una injecció de 43.117 euros per al reforçament de l’equip tècnic, 400 per a informació i assessorament, 4.500 per a prestacions individualitzades, 1.300 per a casos de pobresa energètica, 13.149 per al programa d’ajuda a domicili, 900 per als anomenats clubs de convivència, 700 per a cooperació social i 4.000 per a actuacions d’intervenció per a la prevenció i inserció social.

Quant a la mancomunitat, La Costera-Canal comptarà amb 163.043 euros que seran distribuïts de la següent manera: 92.248 per a l’equip social base, 8.214 per a prestacions econòmiques individualitzades, 5.000 per a reduir l’empobriment energètic, 45.000 per al programa d’ajuda a domicili, 6.731 per als anomenats clubs de convivència, 950 per a cooperació social i 4.900 per a actuacions de prevenció i inserció social.

L’aposta de la Diputació de València pels serveis socials

Les xifres evidencien l’aposta de la Corporació que presideix Rodríguez pels temes socials, ja que, malgrat la disminució de l’aportació estatal en el pressupost del present any i la dotació de 20,6 milions per al Fons de Cooperació Municipal, s’ha duplicat respecte a 2016 la partida per a atenció social bàsica en els municipis, de 4,7 a 9,4 milions d’euros, i s’han habilitat noves línies per al manteniment de col·legis, amb 7 milions d’euros, i construcció de centres socials, amb altres 5,6 milions, a més de la partida de 15,5 milions per a Benestar Social i Educació.

En paraules de la diputada d’Inclusió Social, Rosa Pérez Garijo, “hem passat d’un model assistencial-burocràtic a un model de responsabilitat pública basat en la prevenció i la justícia social”. Aquesta idea s’expressa també en dades, com el ràtio de professionals d’atenció en els Serveis Socials Municipals, que ha passat en dos anys d’un per cada 5.400 habitants a un per cada 2.800 habitants.

L’augment dels equips socials de les mancomunitats i ajuntaments que s’ha vingut produint amb l’increment de les ajudes de la Diputació no és l’únic àmbit en què s’ha millorat aquesta assistència social per als municipis de menys de 10.000 habitants. L’àrea d’Inclusió Social que dirigeix Rosa Pérez Garijo ha multiplicat per 7 el finançament del reforç administratiu municipal en assistència social, i s’ha recolzat la mobilitat dels professionals amb subvencions a 22 ens locals, quan en 2015 no existia aquest tipus de subvenció.

Per al president de la Diputació, Jorge Rodríguez, aquestes xifres demostren que “des del primer minut de la legislatura decidim que l’eix principal de la gestió d’aquest govern havia de ser fer política per a les persones, per a millorar la qualitat de vida dels veïns dels municipis valencians i per descomptat per a garantir els serveis bàsics i cobrir les necessitats de les persones més vulnerables”.

Quant a aquest nou model de Serveis Socials, Rodríguez ha destacat que “el realment important és prevenir aquelles situacions de vulnerabilitat social i pobresa, abans d’arribar a extrems de desigualtat que rebutgem des d’aquesta institució, en la qual els paràmetres d’objectivitat i igualtat s’apliquen en les diferents àrees perquè cap persona es quede en el camí”.

Línies d’actuació

Els 9,4 milions d’euros que la Diputació ha destinat enguany a aquests Serveis Socials bàsics en municipis de menys de 10.000 habitants s’inverteixen, entre altres línies d’actuació, en el pagament de salaris al personal dels equips socials de base; el manteniment dels centres socials; i programes de prestacions bàsiques com la pobresa energètica, l’atenció familiar a menors en risc d’exclusió, el foment de l’associacionisme i el voluntariat o la prevenció de l’exclusió social i les seues causes.

També es para esment a les estructures tècniques dels ajuntaments i els ràtios d’atenció dels professionals, tenint en compte les creixents competències que assumeixen els municipis en matèria social; la supervisió de la professionalitat dels treballadors socials; l’estudi de la realitat social de cada municipi per a aprofitar millor els recursos disponibles; i la contribució a les iniciatives de revitalització del mitjà rural, passant de l’assistencialisme al desenvolupament comunitari i la participació social.

La titular d’Inclusió Social, Rosa Pérez Garijo, ha insistit que l’objectiu és “consolidar una xarxa bàsica de protecció social, avançant cap a una atenció personalitzada i de qualitat que supere el model tramitador i possibilite la vertadera inclusió social, perquè ningú quede exclòs d’una vida digna”.

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.