La Fira de Xàtiva 2018, amb més d’un centenar d’activitats, consolidarà els canvis del darrer any

S’incrementen les zones del recinte firal, on es destinarà una zona per al comerç local, i es recuperarà la distribució anterior al Reial de la Fira

L’espai multimèdia, l’Ordenança de la Fira del Bestiar i la millora de les condicions dels patrocinadors seran altres de les novetats

La Murta, el Mercat, la Plaça la Seu, la Glorieta José Espejo, el Jardí de la Pau i el Reial de la Fira tornaran a albergar les principals activitats

Xàtiva, 20 de juliol de 2018.- Aquest divendres s’ha presentat a l’Ajuntament la programació oficial de la Fira d’Agost 2018, amb la presència de l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, la Reina de la Fira Paula Valor i el coordinador de la Fira Toni Martínez.

L’acte ha servit per confirmar la consolidació dels canvis respecte a l’estructura que es va determinar en la darrera edició de la Fira. «Vam fer un gran esforç per tractar de sectoritzar i millorar la seguretat. La gran majoria dels canvis van ser celebrats i per tant s’han mantingut» ha explicat Cerdà, qui també ha certificat que es tornarà a la ubicació antiga a la zona del Reial de la Fira, entre l’edifici de Correus i el de l’Ajuntament de la ciutat: «retirem les carpes del Reial, i l’estructura que hi haurà serà la que estàvem acostumats a veure abans de l’any passat».

L’alcalde de Xàtiva també ha destacat l’increment de les zones del recinte firal, que en aquest any 2018 comptarà amb un espai dedicat al comerç local, que feia anys que no tenia presència durant aquests dies d’agost i que tindrà una ubicació reservada al carrer i Plaça Sant Francesc on es podran trobar més d’una vintena de carpes de comerços locals. En aquesta línia també s’afegeixen alguns negocis hostalers locals, que es podran trobar a la Glorieta José Espejo.

Com ja es va confirmar fa uns dies, una altra novetat d’aquesta edició de la Fira d’Agost serà l’espai Multimèdia, destinat a la gent més jove, on es celebraran competicions de videojocs i que estarà ubicat a la zona de la Plaça Espanya.

L’alcalde de Xàtiva també ha fet referència a la primera ordenança reguladora de la Fira del Bestiar, que millorarà la salubritat i la seguretat dels animals. «Amb aquesta Fira es va iniciar tot. Portem celebrant-la des de 1250 i encara no tenia cap normativa sobre la seua celebració. Amb ella consolidem i potenciem aquest espai. Hi haurà una reestructuració per a esmenar els problemes d’accés que van ocórrer el passat any, amb un espai per a tir i arrossegament, un altre per a la compra-venda d’animals i un altre per a la doma. Era una cosa que ens reclamaven també des de Conselleria», ha explicat Cerdà.

Altra novetat té a veure amb els patrocinadors. Històricament les empreses locals han patrocinat la Fira, però fins ara no tenia un encaix legal. «Des d’aquest any anem a fer-ho d’una manera administrativament correcta, amb contractes de patrocini. Aquest any superarem els 60.000 euros de patrocinis d’empreses locals per a la Fira d’Agost de la nostra ciutat, la major part en espècie, fent-se càrrec d’aspectes com les mascletades o els castells, i altres gràcies a un espai que els hem reservat en els diferents espais escènics», ha comentat l’alcalde de Xàtiva.

També s’ha actualitzat la pàgina web firaxativa.com, on es pot trobar des d’aquest moment tota la informació sobre les activitats que es van a desenvolupar.

Uns espais consolidats

L’espai escènic principal, que és el camp de la Murta, albergarà el primer dia l’espectacle d’inauguració: «Vuelos» i «musa Lunas», una obra combinada de dansa i dansa aèria que estarà relacionada amb la ciutat. Ja el dia 15 serà el concert gratuït de David Bustamante i el 16 es realitzarà el sopar dels jubilats, amb la incorporació de l’actuació d’Emilio Solo en homenatge a Bruno Lomas. «Són els propis jubilats els que ens demanarem que férem eixe espectacle eixe dia, pel que dividirem la nit en dues parts la primera d’accés restringit per als jubilats, i la segona de portes obertes per a poder gaudir del concert» ha explicat Cerdà. El dia 17 serà el concert jove amb Els Catarres, Xavi Sarrià i Green Valley, i el dia 18 tindrà lloc el concert «I love 80» amb Cómplices, Los Rebeldes i Olé Olé. El dia 19 al Camp Murta es realitzarà un concert líric anomenat «Una Fira de Sarsuela» a càrrec de la Societat Musical La Primitiva Setabense, i el dia 20 serà l’espectacle de cloenda amb Queen Simphonic.

També es mantenen la resta d’espais habituals. La Plaça de la Seu assolirà el Teatre amb el plat fort del dia 15 i la presentació del disc de Botifarra, i l’espai de la Glorieta estarà centrat en artistes locals. A més a més es continua amb l’activitat infantil a la Plaça del Mercat i el Festival Al Ras en el Jardí de la Pau per als més joves, combinant nits de Djs amb concerts de grups locals.

«Al Reial de la Fira la programació compta amb les associacions i col·lectius xativins, que ofereixen diferents tipus d’exhibicions. En tots els espais s’ha optat per recolzar els grups locals, amb segell socarrat, que després va acompanyat per caps de cartell, i amb el teatre per a adults de la Plaça de la Seu s’ha optat per un format més simpàtic, destacant la comèdia. Al Mercat es pensa més en muntatges de carrer amb estil circense i a la Glorieta José Espejo actuaran associacions i artistes en clau local com monologuistes de Xàtiva o teatre faller» ha declarat el coordinador de la Fira, Toni Martínez.

També continuarà com l’any passat la zona de menjar habilitada per a les comissions falleres al jardí del Bes, afegint-se una més a les que hi havia en 2017, i la de les atraccions fireres, amb la novetat de que totes presentaran el mateix tipus de música i es controlaran els horaris i el volum, tractant de solucionar les queixes de la darrera Fira.

Com ve sent habitual, en els dies previs es duen a terme una sèrie d’activitats i competicions esportives com el 40º Circuit Internacional de Tenis Orysol (del 30 de juliol al 5 d’agost), la XII Concentració Motera organitzada per la Falla Ferroviària o el Campionat de Truc de la Falla Tetuan (5 i 12 d’agost) o el XXXVI Trofeu de Tir Olímpic (12 d’agost). També hi ha programades altres cites musicals com el 48º Festival de Bandes de Música (31 juliol) o el Concert de Piano a Sant Feliu (1 d’agost).

L’alcalde Roger Cerdà també ha volgut agrair la participació de grups i col·lectius locals «ja que sense ells no podríem dur a terme el més d’un centenar d’actes que es desenvolupen en la Fira. Aquesta és la festa gran de la nostra ciutat, i tractem de que tothom tinga sempre alguna cosa que fer durant aquests dies».

El darrer any passaren més de 200.000 persones per la Fira de Xàtiva i des de l’Ajuntament apunten a igualar o superar aquesta xifra en l’edició d’aquest any.

Font: Ajuntament de Xàtiva

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.