Pulsa «Intro» para saltar al contenido

La primera ‘soca’ entra en Canals davant mils de veïns

Poc abans de la mijanit, i com marca la tradició, va entrar la primera soca de la popular Foguera de Sant Antoni. Com mana la tradició, les primeres campanaes del dia 8 de decembre varen marcar l’inici de l’entrada de la primera ‘soca’ a la plaça per a la monumental foguera de Canals.

Mils de veïns varen ser testics de l’entrada de les primeres soques de la tradicional Foguera de Sant Antoni, que tindrà lloc durant les festes patronals el pròxim 16 de giner.
Poc abans de la mijanit varen fer entrada en la localitat els primers troncs, d’uns 14 metros de llongitut, que varen deure ser arrastrats per reates formades per nou, huit i sèt fornits percherons, respectivament, vinguts de distintes comarques com són l’Horta, la Ribera, la Canal de Navarrés i la pròpia Costera.
I és que, segons la tradició, quan el campanar senyala l’inici de la jornada de la Puríssima, la primera ‘soca’ ya deu estar en la plaça Major de Canals.

A estes soques els varen seguir unes atres fins a deixar la plaça completament plena de troncs, operació que es vorà incrementada tots els dies fins a l’1 de giner, dia en que es procedirà a la ‘plantà’ del primer pi, eix de la majestuosa i tradicional foguera.
La celebració va començar entre els aplaudiments i els ‘vítols’ del públic allí congregat per a presenciar l’inici dels preparatius per a la popular Foguera de Sant Antoni de Canals.

Enguany cal destacar que en aplegar la primera soca a la plaça, els festers es varen trobar en la sorpresa que l’allumenament no funcionava i la plaça abarrotada de gent estava a obscures.

Dolços, figues i mistela
Mentres el restant d’arbres anava aplegant a la plaça en un goteig incessant de soques, els festers i festeres varen obsequiar a tots els presents en els tradicionals dolços, panses, figues i mistela, en un ambient festiu.
En tot, el treball per a l’elaboració de la popular foguera a penes acaba d’escomençar. Des d’ara i fins al pròxim 1 de giner caldrà acumular molta més llenya, fins a un total de 300.000 quilograms per al montage d’esta monumental pira que ha segut reconeguda en el llibre Guinness dels récorts com la foguera més gran del món, i el marc del qual ha segut reconegut com a Festa d’Interés Cultural Nacional.
Els més de 300 arbres que habitualment s’ampren per al montage són obtinguts a través de donacions desinteressades de particulars. També són extrets de la serra, en colaboració en el Ministeri de Mig ambient i unitats del Seprona.
Estes entitats indiquen aquelles zones a on poden fer neteges selectives, arreplegant arbres en mal estat o malalts, i acompanyant-los també durant el procés de tala, neteja i transport dels troncs.

Tota esta llenya serà arreplegada els pròxims fins de semana fins a l’arribada de l’any nou. Eixe dia, per la vesprada, els foguerers alçaran el tronc que servirà de soport, al voltant del com escomençarà a prendre forma la gran foguera de 17 metros d’altura i onze de base.

 

 

Sé el primero en comentar

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.