Pulsa «Intro» para saltar al contenido

La Torreta celebra la I Fira Turística ‘Calixte III’, bressol de la família Borja

Canals. -17.04.2024-  La Torreta de Canals serà l’epicentre de la I Fira Turística ‘Calixte III’ que es celebrarà els dies 26, 27 i 28 d’abril. Aquesta fira està impulsada per la regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Canals amb la col·laboració de la Diputació de València.

La fira estarà situada als carrers situats al voltant del Torreó que és des d’on arranca la història de la família en el barri de la Torreta, lloc de naixement d’Alfons de Borja conegut com al Papa Calixte III. 

La seua variada programació està pensada per a tots els públics. Cultura, gastronomia, jocs infantils, història, animació musical o actuacions teatralitzades són algunes de les activitats que ha preparat l’empresa especialitzada ‘La fragua de Vulcano’.

La fira comença el divendres 26 a les 17.30 h amb la inauguració d’aquesta per part de ‘soldats’ i músics amenitzant els carrers de la Torreta. Tant dissabte com diumenge les activitats tindran lloc a partir de les 11 h del matí fins a les 22 h de la nit. 

La regidora de Turisme, Carmina Cardona, afirma que “és un repte personal com a torrentina que soc. És necessari que el nostre barri participe en la Ruta Borja, una ruta que es va inaugurar en 2007 i que recull la petjada i l’esplendor de la família més universal de la Comunitat Valenciana,  i en la que participen tant les ciutats de Xàtiva i Gandia”.

“És hora de posar en valor la figura de Calixte III i tot el llegat que ens va deixar. A més, cal dotar al Torreó de contingut i donar-li la importància que històrica, culturalment i patrimonialment té”, assenyala Cardona.

Aquest és el primer pas cap a la inclusió de Canals en la Ruta Borja. “Cal dinamitzar aquest projecte amb senyalística, visites i rutes guiades i estar en contacte amb els pobles veïns que també disposen d’aquest projecte per a sumar sinergies”, comenta la regidora Carmina Cardona.

“Per últim, voldria agrair a la Diputació de València i als tècnics del consistori per recolzar aquest projecte. Esperem des de la regidoria que aquesta fira siga el principi d’un projecte ambiciós que defense la nostra cultura i els nostres costums i tradicions”, finalitza Cardona.

El segle XV va marcar l’entrada dels Borja en aquest escenari. La família es va establir a la Torreta al voltant de 1370 i al llarg dels anys va passar per diverses mans fins que finalment va ser adquirida per la ciutat de Xàtiva en 1352. Finalment, al segle XVII es va considerar la Torreta com a barri de la localitat de Canals.

Sé el primero en comentar

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.