Pulsa «Intro» para saltar al contenido

 La Torreta de Canals: Història i Tradicions d’un Barri amb un Passat Il·lustre

En el cor de la comarca de la Costera, la localitat de Canals amaga un tresor històric con la seua Torreta. Aquest barri, també conegut com a Torre de Calixt o Torre de Canals, ens transporta en el temps a través d’una amalgama d’arquitectura i tradicions. La seua història es remunta als segles passats, i les seues celebracions i costums mantenen viva la riquesa cultural del passat.

Un Nom Amb Història

La denominació de la Torreta de Canals té arrels profundes en la història. El nom es deu a la torre dels Borja, situada en la població, i que fa referència al naixement del papa Calixt III en 1378. Aquesta figura pontifícia, un dels propis de Canals, deixa la seua empremta en el nom i l’essència d’aquest barri.

Un Passat d’Independència

Malgrat estar actualment unit al nucli urbà de Canals, en el segle XIII la Torreta de Canals era una alqueria independent d’aquella vila. El segle XV va marcar l’entrada dels Borja en aquest escenari. La família es va establir a la Torreta al voltant de 1370 i, al llarg dels anys, va passar per diverses mans fins que finalment va ser adquirida per la ciutat de Xàtiva en 1352.

L’Asimilació Municipal i Les Festes

Amb l’expulsió dels moriscos i el temps, la Torreta de Canals va ser absorbida progressivament per les estructures municipals de Canals. Aquest procés culmina al segle XVII, quan es considera oficialment com a barri de la localitat. Les festes de la Torreta, dedicades a la Santa Creu (3 de maig), són una manifestació vibrant d’aquesta tradició. Despertaes, danses, processons i la peculiar “Pujà al Pi” són només alguns dels esdeveniments que omplen d’alegria i unió aquesta celebració comunitària.

El Llegat de Calixt III

Una figura que brilla amb llum pròpia en la història de la Torreta de Canals és el papa Calixt III. Alfonso de Borja, com era conegut en el seu naixement, va arribar a ser el 1455 el cap de l’Església Catòlica i va ser qui va canonitzar a Sant Vicent Ferrer. Encara que la tradició situa el naixement d’aquesta figura en el palau familiar de la Torreta, la falta de documentació contrastada deixa un halo de misteri en el passat.

Un Barri que Respira Història i Tradició

La Torreta de Canals és molt més que un barri. És un testimoni vivent del passat i una prova tangible de la riquesa cultural que ens connecta amb les nostres arrels. Amb les seues festes úniques i la seua història fascinant, aquesta part de Canals continua il·luminant el present amb la llum del passat.

Sé el primero en comentar

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.