L’arquitecte Pablo Camarasa dóna 603 documents a l’Arxiu Municipal de Xàtiva

L’arquitecte Pablo Camarasa dóna 603 documents a l’Arxiu Municipal de Xàtiva

Xàtiva incrementa així el seu patrimoni documental gràcies a la donació del fons gràfic de l’arquitecte i historiador xativí

Xàtiva, 11 de març de 2019.- La Junta de Govern Local d’aquest matí ha acceptat formalment la donació d’un valuós fons gràfic propietat de l’arquitecte i historiador xativí Pablo Camarasa, consistent en un total de 603 documents digitals sobre arquitectura i urbanisme local, provincial i autonòmic.

Camarasa ha cedit desinteressadament el seu fons gràfic a l’Ajuntament per a la seua custòdia i difusió mitjançant l’Arxiu Municipal de Xàtiva. Aquest jove arquitecte és un especialista en arquitectura històrica de caràcter civil. Recentment ha publicat l’estudi “Arquitectura Civil privada a Xàtiva: segles XIII-XIX”.

Aquesta donació és la culminació de diferents reunions mantingudes entre l’arquitecte xativí, el regidor de cultura, Jordi Estellés, i el personal de l’arxiu municipal, en què es va plantejar la possibilitat de donar aquest fons per tal de posar-lo a l’abast de tota la ciutadania, tot i protegint la propietat intel·lectual i procedència dels documents.

Dit fons documental és fruit del treball que Camarasa ve desenvolupant de manera continuada des de fa anys, tant per a l’elaboració de la seua tesi doctoral al voltant de l’arquitectura civil privada de Xàtiva, com per a altres tasques professionals i investigadores, conformant així un fons gràfic d’un volum considerable.

Concretament, la donació consisteix en 603 documents que es divideixen en sis categories (arquitectura civil de caràcter local, arquitectura religiosa de caràcter local, arquitectura militar de caràcter provincial, arquitectura hidràulica de caràcter autonòmic, urbanisme local i documentació digitalitzada de caràcter local) i una setena categoria de material sense classificar, que, a la vegada, es pot dividir en dos grups: les recreacions ideals i la digitalització de plànols i documents pertanyents, majoritàriament, a les Actes de Policia Urbana dels fons de l’Arxiu Municipal de Xàtiva.

Es tracta, per tant, d’una donació que permet la creació d’un fons gràfic d’índole tècnica inexistent fins al moment a l’arxiu xativí i molt útil tant per als investigadors interessats en la evolució urbana i els principals habitadors de la noblesa xativina, com per als professionals de l’arquitectura, qui comptaran amb una important eina de treball gràcies a aquesta documentació.

Els documents passaran a formar part dels fons de l’arxiu municipal de Xàtiva, on es conservaran i custodiaran de la manera adequada, després de la creació del corresponent fons incorporat i la catalogació dels mateixos mitjançant els instruments de descripció i normes arxivístiques reglamentàries. Així mateix, des de l’arxiu municipal se li donarà una apropiada difusió a aquests documents i es posaran a l’abast de la ciutadania per al seu gaudi.

La Junta Local de Govern ha reconegut l’acte d’altruisme de Pablo Camarasa com a clar exemple d’estima per la ciutat de Xàtiva i de preservació de la memòria local, per la seua decisió d’oferir a tots els ciutadans i investigadors de Xàtiva aquest important fons documental de gran interés per al personal tècnic, especialitzat i investigador principalment, i per al públic en general.

Font: Ajuntament de Xàtiva

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Nº de visitas año 2021

  • 2.010.168 Visitas