Pulsa «Intro» para saltar al contenido

L’entrada de la primera ‘soca’ per Sant Antoni reunirà huí a centenars de veïns a Canals

_IGP5080[1]
Els veïns i festers de Canals acudiran aquesta nit a un dels actes més multitudinaris i que anuncien l’arribada de les festes patronals de Sant Antoni Abat. Es tracta de l’entrada de la primera soca al municipi, una cita obligatòria de tradició i germanor que cada any reuneix centenars de canalins i canalines.

Poc abans de la mitjanit tindrà lloc l’arribada a la plaça Major de la soca principal, un tronc de pi de casi 12 metres de llarg que servirà per a l’elaboració de la posterior foguera de Sant Antoni .

Els 11 cavalls arrossegaran aquest gran arbre fins al lloc on en breu començarà a construir-se la tradicional i gegant pira de llenya, en aquest popular acte que cada any reuneix centenars de veïns, festers i curiosos. El costum mana que la primera soca quede col·locada quan el campanar assenyale les dotze de la nit, moment que sempre arrenca els aplaudiments de tots els presents, alhora que entren a la plaça les altres soques .

Durant tota la nit aquest enclavament serà una animada reunió de joves, grans, xiquets, festers i festeres, tots portant amb il·lusió més totes les soques de diferents mides, arrossegades per muntures i també per tractors agrícoles, en una curiosa processó festiva que forma part de la vida dels canalins.

Des de fa setmanes els protagonistes d’aquesta nit han estat preparant les diferents peces que huí entraran a la plaça Major, triant els exemplars més adequats per al monument i preparant les muntures i transports.

La popular arribada dels troncs a la plaça ve sempre acompanyada del ressopó de mistela, panses, figues seques i dolços de la localitat, obsequi dels festers per a tots els presents amb què combatre les baixes temperatures que solen acompanyar aquesta època de l’any.

La reunió d’aquesta nit només és la primera de moltes, la que marca l’inici del compte enrere, ja que en breu els foguerers prendran el comandament i començaran el seu treball amb el muntatge i revestiment de la tradicional foguera amb forma de con que arriba a mesurar més de 20 metres d’altura.

Els troncs romandran emmagatzemats a la plaça, a l’espera que comence 2014 ja que la tradició també mana que siga el dia d’any nou quan comence el muntatge del monument. Durant les següents setmanes els foguerers s’afanyaran a aixecar, elaborar i construir l’esquelet de la foguera a força de llenya i troncs de pins cedits pels veïns.

Fotos de l’any passat.

Sé el primero en comentar

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.