Pulsa «Intro» para saltar al contenido

L’Entrada triomfal de les primeres soques marca l’inici de les festes de Sant Antoni de 2024

En la màgica nit del 8 de desembre, baix un cel estelat i davant la mirada expectant de milers de veïns, Canals es va submergir en una tradició arrelada: l’arribada de la primera ‘soca’ per a l’emblemàtica Foguera de Sant Antoni. Com mana la tradició, les campanades marcaven l’inici de l’entrada dels primers troncs a la plaça, donant així el tret de sortida a les festivitats que culminaran el pròxim 16 de gener durant les celebracions patronals.

La Tradició en Acció:
Poc abans de la mitjanit, els imponents troncs d’uns 14 metres de llongitut van fer la seua entrada a la localitat. Arrossegats per reatas formades per perxerons robusts procedents de diverses comarques com l’Horta, la Ribera, la Canal de Navarrés i la pròpia Costera, aquests gegants de fusta van marcar l’inici d’una tradició arrelada al cor de la comunitat de Canals.

Segons la venerada tradició, quan el campanar va anunciar l’inici de la jornada de la Puríssima, la primera ‘soca’ ja havia d’estar a la Plaça Major de Canals. A aquesta primera arribada li van seguir altres, omplint la plaça amb la presència imponent dels troncs, anticipant l’esplendor que s’aproxima.

Delícies i Tradicions:
Mentre la resta d’arbres continuaven arribant a la plaça en un reguitzell constant de soques, els festers i festeres van compartir la tradicional ofrena de dolços, panses, figues i mistela amb tots els presents, creant un ambient festiu i càlid que caracteritza a aquestes celebracions.

La Magnitud de la Foguera:
El treball per a l’elaboració de la monumental foguera a penes ha començat. Des d’ara fins a l’1 de gener, caldrà recollir una quantitat considerable de llenya, arribant a un total de 300.000 quilograms per a la construcció de la colosal pira. Aquesta foguera ha sigut reconeguda en el Llibre Guinness dels Rècords com la més gran del món, i el seu marc ha sigut distingit com a Festa d’Interés Cultural Nacional.

Col·laboració i Sacrifici:
Els més de 300 arbres necessaris per a la construcció de la foguera són donats de manera desinteressada per particulars i extrets de la serra en col·laboració amb el Ministeri de Medi Ambient i unitats del Seprona. Aquestes entitats identifiquen àrees propícies per a realitzar neteges selectives, recollint arbres en mal estat o malalts i acompanyant-los durant el procés de tala, neteja i transport dels troncs.

Culminació de la Celebració:
La recollida de tota aquesta llenya es durà a terme durant els pròxims caps de setmana fins a l’arribada de l’any nou. Aquell dia, a la vesprada, els foguerers alçaran el tronc que servirà de suport, donant inici a la construcció de la imponent foguera de 17 metres d’altura i onze de base, que s’eixamplarà com l’epicentre de les festivitats a Canals.

Video de Toni Masiá

Fotos de Ximo Pérez

Sé el primero en comentar

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.