Pulsa «Intro» para saltar al contenido

PRÀCTICA ESPORTIVA. I RAMPES O ESPASMES MUSCULARS ALS PEUS I CAMES.

foto1640Abans de començar a parlar d’esta patología, cal saber que esta patología, sempre té una causa, per la qual cosa és molt important no quedar-nos solament en els símptomes i buscar esta causa per tal de poder posar fi a esta molèstia que impedeix poder practicar qualsevol esport, ja que de no ser així de segur tornarà a passar, cada cop més freqüentment i possiblement cada vegada siga més dolorós.

Les rampes o espasmes musculars, són contraccions involuntàries i doloroses, normalment d’un múscul del cos, encara que poden intervenir en esta molèstia varis músculs del cos.
Els grups muscular que més comunment involucrats de les nostres cames solen estar:
– Els de la part posteror de la cama.
– Els de la part posterior de la cuixa
– La part frontal de la cuixa. El cuadriceps
També a les mans, als braços i abdomen som relativament comuns. És una afecció que sol donar-se més comunament en les cuixes, Són comuns en les cuixes, als panxells “pantorrilles” i als peus i mans, encara que cal dir que pot afectar qualsevol altre múscul. La seua aparició més freqüent sol ser durant la nit, provocant un dolor intens que pot fer que ens despertem si estem dormint i es pot prolongar fins a diversos minuts.

Estos espasmes musculars son comuns i es poden detenir normalment fent estiraments del múscul afectat.

foto2La causa mes freqüent de l’aparició de les rampes sol ser una a resposta a moviments fora d’allò que fem normalment, i moltes vegades a moviments inadequats d’estos músculs, per esta raó se solen donar en persones amb treballs físics importants i sobretot repetitius, i moltes vegades en els esportistes, es a dir, en tota aquella gent que practica algun esport de forma esporàdica i no sol planificar bé els seus entrenaments o la pauta de pràctica esportiva.
També en algunes ocasions es presenta en adults normalment majors de quaranta anys, i en este cas sol ser degut a la pèrdua de massa muscular. En el cas dels esportistes, moltes vegades, les rampes es deuen a un desequilibri electrolític per carència de minerals i vitamines. Este desequilibri pot vindre donat per una deshidratació per una abundant sudoració durant la pràctica d’exercici físic

En el cas de gent malalta, a causa d’un estat de vòmits i diarrees, es pot donar també un desequilibri electrolític apareguent també esta afecció també. Una altra causa probable és la insuficient irrigació sanguínia en el múscul (a vegades les rampes ocorren quan hi ha molta tensió i dolor en les lumbars). Per esta raó els problemes de mala circulació sanguínia, diabetis o hipertiroïdisme són factors de risc per a l’aparició de les rampes.

La causa no sempre és coneguda, les rampes es presenten quan un múscul es tensona (contrau) sense que un tracte de fer-ho. El problema es que el múscul es tensona però no es relaxa. I com hem dit abans pot afectar a un sol múscul o a un grup muscular complet, pot estar provocat per multitud de condicions o activitats físiques com:

– Exercicis, ferides o ús excessius dels músculs.
– Exposició a temperatures fredes
– Durant l’embaràs, degut a la disminució de mineral com calci i magnesi, situació que es pot donar més comunament als mesos posteriors de l’embarà.
– Com a conseqüència del consum de certs medicaments com antisicòtics, diurétics i esteroides entre altres.

si parlem de prevenció; una dieta adequada és clau per a previndre les rampes. És important prendre aliments rics en vitamines i minerals, com són les fruites (especialment el plàtan i el kiwi pel seu alt contingut en potassi), llegums i verdures (preferiblement crues o cuinades al vapor), per a evitar la pèrdua de les seues vitamines durant la cocció.

El consum de llet i derivats es molt important, són també una important font de vitamines i minerals com el Calci, el Potassi i el Magnesi. Es important tenir en conter que la llet no ha de ser desnatada ja que les vitamines d’esta es troben el la part greix. Es per això que possiblement la més recomanada per a persones sense problemes d’intolerància a la lactosa és la semidesnatada.

Important, es que no falte en la dieta dels esportistes els cereals integrals. Poden ser en forma de pa integral, arròs integral, farina integral, o qualsevol altre cereal sense refinar. Estos aliments ajuden a l’organisme a eliminar greixos i colesterol, que són molècules que dificulten la circulació de la sang.

Encara que necessaris també, cal evitar l’abús d’aliments grassos d’origen animal, reduir el consum de carn, ja que estos aliments són rics en colesterol i triglicèrids, i el seu consum excessiu pot empitjorar els episodis de rampes nocturnes.

no cal recordar als esportistes, que és molt important per a evitar les rampes i la deshidratació beure abundant aigua durant el dia, en especial quan perdem molt de líquid per sudoració, i quan les temperatures són molt elevades, dies que caldria evitar la pràctica esportiva o reduir el temps de pràctica.

com sempre, una gran part de la medicina ve de les plantes, es per això que també hi ha molta bibliografía al voltant de la Fitoteràpia per a les rampes en els peus i cames.
Encara que no sempre funciona Hi ha diferents plantes medicinals per a tractar les rampes, la Dent de lleó, el jengibre i el timó, són ideals per a millorar el reg sanguini ja que produïxen un efecte vasodilatador (diguem que no sempre funciona, ja que si les rampes no es deuen a un problema circulatori, no millorarà). Llavors, cal afegir en este punt que plantes com la Cua de Cavall o l’Ortiga poden ajudar-nos a remineralitzar-nos.

no diguem res nou als esporties si parlem de la importancia que té controlar la hidratació corporal i les sals minerals (Principalment Potassi, Magnesi i Calci). És per això que les begudes isotòniques són un bon aliat per a després de l’exercici ja que contenen quantitats de sals minerals adequades per a recompondre l’equilibri electrolític de l’organisme.

Tota açò dit fins ara fa referencia a si el problemes es de “incorrecta” alimentació, o per culpa d’una feina física important i repetitiva. Si corregit tot el que es puga en quant a alimentació i hidratació no milloren els simptomes, caldria fer una visita al podòleg per tal de comprobar que no es un problema de mal apoyo dels peus o una mala postura de les nostres cames que ens fan tenir part de la nostra musculatura molt més contracturada del que deuria estar i durant molt més de temps del que deuria.

També el fisioterapeuta, ens pot aconsellar quin grups muscular son els que deguem de treballar tant l’escalfament com en els estiraments per tal de relaxar completament la nostra musculatura després de la pràctica esportiva.

Logo Nou clinica640 IMG_9518

Sé el primero en comentar

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.