Pulsa «Intro» para saltar al contenido

Prevenció i tractament dels Prunyons

Perniosisjpg_Page1

Perniosis (Prunyons)

Foto 1La perniosis o eritema perni, coneguda popularment com a prunyons,  és una molèstia en el període d’hivern, tant per la unflor, com pel picor i dolor que produeïx, i que en casos greus pot generar ferides i incapacitat en el moviment de peus i mans.

Causes

Hi ha diversos mites entorn de l’origen dels prunyons. És un error culpar únicament a certs factors externs a l’organisme, baixes temperatures o els canvis bruscos de les mateixes. Si bé veritat es que estos factors poden accelerar o aguditzar l’anomalia.

Els prunyons són una alteració en la circulació motivada per problemes genètics i inclús hormonals. S’ha detectat que les persones amb este patiment són més sensibles al fred, per la qual cosa un descens en la temperatura estimula i tensa en gran manera les terminacions nervioses que rodegen als vasos sanguinis, de manera que comprimeixen a venes i artèries i, per tant, impedeixen l’adequat flux de sang”.

Prevenció i tractament

foto 2El problema de perniosis sol desaparèixer amb l’arribada de les estacions càlides. En el període hivernal hi ha mesures preventives perquè les molèsties per este problema siguen menors:

-En la mesura que es puga, evite l’exposició prolongada al fred. Utilitze guants i, segons el cas, un gorro per a tapar les orelles i bufanda per a cobrir el nas.

-Mai utilitze calcetins o mitges humits i, en el cas que sabates o guants estiguen mullats per la pluja, hauran de canviar-se immediatament.

-No bega alcohol, ja que pot empitjorar el problema de circulació, ni consumeixca tabac, ja que la nicotina contribueïx a tancar els vasos sanguinis.

-Mai es rasque a pesar de les molèsties, ja que s’agreujaran les lesions i empitjorarà l’estat de la pell.

-En casos severs o que generen incapacitat és possible recórrer, baix prescripció mèdica, a medicaments que ajuden a fer que venes i artèries augmenten el seu diàmetre (vasodilatadors), els que contribueïxen a millorar prou el problema.

 

Sé el primero en comentar

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.