Sanitat dona la raó al consistori alcudià contra la supressió parcial dels servicis d’urgència farmacèutiques a la Costera

La Conselleria de Sanitat ha donat la raó a l’Ajuntament de l’Alcúdia de Crespins davant el recurs interposat contra la supressió parcial dels servicis d’urgència de les oficines de farmàcia de l’Alcúdia de Crespins i Canals, i insta a reactivar el servei de guàrdies nocturnes quasi un any després que el Col·legi de Farmacèutics de València implantara un nou torn de guàrdies a la comarca de la Costera sense haver establert els servicis d’urgència en el termini contemplat en la normativa.
Com es deia al recurs presentat per l’Ajuntament, esta mesura pressa fa un any “perjudicava els nostres ciutadans que han de desplaçar-se a altres poblacions en el cas de necessitar una farmàcia, la qual cosa comporta un trastorn, sobretot per als veïns que no tenen transport per al seu desplaçament, i afegint el problema que és a la nit”, ha explicat l’alcalde, Pepe Garrigós. Alhora que assenyala que amb el retorn a l’antic torn “s’assegura que sempre hi haja una farmàcia de guàrdia en una de les dues poblacions afectades”.
Cal recordar que el recurs, que ara s’estima, es va presentar després que s’aprovarà el passat 1 de juny de 2017, per part de Compromís i el PSPV amb el suport del PP, una moció amb motiu de la supressió parcial de les urgències farmacèutiques nocturnes. A la mateixa, s’acordava exigir la reobertura de les farmàcies en hores nocturnes que des de març de 2017 no donaven servei en acord a l’acordat en el Reglament d’Organització Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals.
Així mateix, al recurs, s’explicava que els veïns dels pobles que formen part de la zona Bàsica de Salut si han d’acudir al metge en horari nocturn, han d’anar a localitat de Canals en les urgéncies i després desplaçar-se al poble de la comarca de la Costera que estiga la farmacia de guardia si requereixen alguna medicació urgent i coincideix amb que les farmàcies de l’Alcúdia de Crespins i Canals están tancades. A més, es remarcava que la resolució de la Direcció general de Salut Pública de la Conselleria de Salut, per la qual s’autoritzen els torns de guàrdia de les farmàcies de la província de València, no havia tingut en compte les peculiaritats d’esta zona i en conseqüència no quedaven garantides les necessitats farmacèutiques de la població.