Pulsa «Intro» para saltar al contenido

SoXXI ultima els detalls del concert de cloenda de la 4ª edició del Festival

 logo SoXXI 2014jpg_Page1

SoXXI ultima els detalls del concert de cloenda de la 4ª edició del Festival per a la difusió de la cultura i les arts contemporànies. El concert es celebrarà el proper 24 de maig en el centre cultural Calixte III a les 19 h.

En esta especial ocasió l’Ensemble Vocal dirigit per Francisco Tortosa, InNova duo, i l’ensemble Projecte SoXXI oferiran un eclèctic concert amb un repertori variat que inclourà des de peces cambrístiques mínimes fins a peces de gran format amb ús d’electrònica amb quadrafonia.

Amb el títol And Friends aglutina a diferents formacions que han col·laborat amb aquest Festival al llarg dels quatre anys. El públic podrá escoltar peces de compositors americans i espanyols de la máxima qualitat.

Un concert amb música per a totes le oïdes i per a totes les edats. Una ocasió per a escoltar en primícia l’estrena a Espanya de l ‘espectacular Concert per a marimba, percussió i cor de G. Koshinski i Idil·li for a missbegotten de G. Crumb, sens dubte, una de les grans peces cambrístiques del segle passat. El plat fort de l’ocasió és l’estrena mundial de Viaje de vuelta, del compositor madrileny Sergio Blardony i amb textos originals de Pilar Martín.

Es tracta d’una peça de gran format per a cor, tres percussionistes, guitarra, soprano i flauta solistes amb quadrafonia. Aquesta composició ha estat escrita expressament per a l’ocasió i dedicada al Festival. Trascendeix el concepte tradicional d’obra de concert ja que els aspectes escènics i teatrals són de gran importància. L’articulació del text es produeix al voltant de tres textos literaris de temática clàssica: d’Ovidi i Safo i de la poetessa Pilar Martí que ens parlen en el context del mite de l’amor, la guerra, la mort, la traïció, la pèrdua…

La música, preciosista, colorista i detallista, juga entre les textures etèries i la música per a vihuela d’Alonso de Mudarra. La teatralitat i l’espaialitat física i sònica dels elements que conformen el conjunt són claus per a la reinterpretació de tots aquestos elements clàssics reformulats i posats en valor en una sort de ceremonial pagà construint una realitat sonora que es presenta com un viatge sonor, literari i visual pel món clássic des de la visió actual.

Tot un luxe i un honor per a la nostra població. Un dels referents del panorama actual ens acompanyarà ja des d’aquesta setmana en els últims assajos de la que serà una gran estrena i un esdeveniment cultural del qual tots podreu gaudir. Com sempre entrada lliure fins completar aforamet. Dissabte 24 de maig, a les 19 h. El concert tindrà una durada de 1 hora i 15 minuts.

Informació completa de la peça d’estrena absoluta Viaje de vuelta.

Sergio Blardony

VIAJE DE VUELTA

           Textos de Pilar Martín Gila, Ovidio y Safo

Soprano, flauta alt/piccolo, guitarra, ensemble vocal, 3 percussionistes.

A hores d’ara la classificació per gènerè d’una composició no resulta substancial excepte per a situar l’espectador en un context des d’on començar inicialment l’ observació. En aquest sentit, Viaje de vuelta podría considerar-se dins de l’àmbit del teatre musial, si be no en un sentit estricte i tradicional – com és el cas de l’òpera i d’altres gèneres o propostes on l’acció dramàtica del llibret vertebra l’obra i la presència d’actors o actors-cantants donen consistència a l’acció teatral-, sí és posible dir que existeixen aspectes de tipus escènic de suficient relleu com per a a allunyar-la de la tradicional obra de concert.

La seua articulació es produeix al voltant de tres textos literaris de temática clàssica que ens parlen, en el context del mite, de l’amor, la guerra, la mort, la traïció, la pèrdua, el dubte, la por, l’abandonament…, i que d’alguna manera es contraposen i dialoguen entre ells.

                D’una banda, en la part electrònica s’escolten fragments d’una narració in off en forma epistolar, la Carta de Penélope a Ulisses d’Ovidi, que es presenta en distints moments al llarg de tota l’obra. Un altre fragment d’aquesta mateixa carta apareix en llatí en la part de soprà i guitarra, com una pseudo cita de Hant tua Penelope, el Vers IV del llibre tercer de música xifrada per a vihuela d’Alonso Mudarra. D’una altra banda, també en la part electrónica, surgeix un poema de Safo recitat en grec, clara apelació a l’amor que triomfa sobre la guerra. Per últim, un text escrit expressament per a l’obra musical per la poetessa Pilar Martín Gila, i que presenta el mite- el cavall de Troia, en aquest cas- des d’una perspectiva contemporània, en la que allò que és rítmic i musical cobra especial relleu. Aquesta visió poètica, que emana del nostre temps, està cantada per l’ensemble vocal; la presència real, en escena, confrontada al passat, als textos clàssics que es presenten en la part electrònica i en altres presències amb connotacions espectrals.

Viaje de vuelta pot veure’s com un gran fresc musical i sonor, on es posen en joc – des de la perspectiva contemporània- no sols textos i música d’altres èpoques, sino també llengües diferents, tot inscrit en l’espai físic de la sala. Aquest últim aspecte, l’espacial, és un altre dels elements esencias que articulen l’obra. Així, la distribució dels intérprets en diferens llocs i els seu moviment en l’ecena (i fora d’ella), determinaran una espècie de dramatúrgia que té vestigis de ceremonial pagà i en la qual participen – a mode de personatges- part del conjunt instrumental i vocal.

També l’electrònica juga amb el terreny espacial, amb una configuración quadrafònica en la que la distribució de les veus i els seus diferents processaments elaboren una realitat sonora que contribueix a donar sentit i jugar en llocs específics del transcorrer narratiu. Un trajecte que se’ns presenta com un viatge sonor, literari i visual pel mite clàssic i la seua visió contemporània, les veus de l’home antic i del modern, com diferents perspectives del drama humà

Sergio Blardony

TEXT POÈTIC

Venga, cuenta lo de aquel caballo que destruyó Ilión.

Nombra los jinetes

que cerraron el pecho.

Cuenta el engaño

las puntas, la forma,

el hueco del corazón.

Y canta ahora el sueño de sus domadores.

Fitxa artística i técnica

 

Soprà: Cristina Martínez

Guitarra: José Luís Silvaje

Flauta: Montserrat López

Veus: Ensemble Vocal: Llum Lluch, Victoria Ferrando, Begoña Pérez, Neus Pla

                                           Carla Soriano, Cristina Tortosa, Gloria Marí, Alicia Arnau

                                           Vicent Gil, Pepe Mira, Vicente Juan

                                           Angel Colomina, Javier Giner, Josep Ignasi Ripoll

Percussió: Projecte SOXXI:Jordi Sanz, Dani Bresó, Óscar Martí i Joan Soriano.

Direcció: Francisco M. Tortosa

Recitació enregistrada: Bernardo Souvirón i Nuria Ruiz de Viñaspre

Planificació escència: Sergio Blardony

Difusió sonora: Jordi Sanz

Il·luninació: Javi Mollà

 

cartell and friends

 

Sé el primero en comentar

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.