Pulsa «Intro» para saltar al contenido

UNGLA ENCARNADA (ONICOCRIPTOSIS)

Perniosisjpg_Page1

l’ungla encarnada es una patologia que es presenta quan el borde lateral de l’ungla, es soterra baix la pell del dit. normalment presenta dolor i enrogiment i inflamació al voltant de la zona on està clavada.

foto 1  foto 2

L’ungla encarnada pot ser el resultat de moltes coses, però les sabates que no ajusten bé i les ungles del peu que no es tallen correctament són les causes més comunes. La pell al llarg de les vores d’una ungla del peu pot posar-se roja i resultar infectada. generalment passa al primer dit, però qualsevol ungla del peu pot resultar encarnada.
També pot ocorrer ‘exercix pressió addicional sobre el dit del peu. Amb molta freqüència, esta pressió és causada per sabates massa estretes o massa amples. Si vosté camina ben sovint o participa en carreres atlètiques, un sabata que estiga un poc estreta pot causar-li este problema. Algunes deformitats del peu o dels dits del peu també poden exercir pressió addicional en els dits dits.
Les ungles del peu que no s’arreglen adequadament també poden encarnar-se.
• Quan les ungles del peu es tallen massa curtes o amb les boreres arredonides en compte de quedar retallats dret, l’ungla pot enroscar-se cap avall i soterrar-se en la pell.
• La vista deficient i la incapacitat física per aplegar fàcilment al dit del peu, poden fer més probable el mal tall de les ungles.
• Furgar o esgarrar en els cantons de les ungles també pot causar una ungla del peu encarnada.

Algunes persones naixen amb ungles encorbades i que tendeixen a créixer cap avall. Altres tenen ungles del peu que són massa grans per als seus dits. La xafada del dit del peu o altres lesions també poden portar que l’ungla s’encarne.
Tractament
Si es té diabetis, danys als nervis en la cama o el peu, mala circulació al peu o una infecció al voltant de l’ungla, cal consultar de seguida amb el podòleg. No intente tractar este problema en casa.
Per a tractar una ungla encarnada en casa:
• Amere el peu en aigua calenta de 3 a 4 vegades per dia de ser possible. La resta del temps, mantinga el dit del peu sec.
• NO Col•loque cap tros de cotó o seda dental davall l’ungla. L’humitat que açò provoca pot faciltar la infeccíó de fongs.

Cal retall les ungles del peu de manera recta al llarg de la punta. No arredonisca els cantons ni les retalle massa. No tracte de retallar la part soterrada de l’ungla vosté mateix, ja que açò només empitjorarà el problema.
Si açò no funciona i l’ungla encarnada es posa pitjor, acudisca al seu podòleg.
Si l’ungla encarnada no sana o continua reapareixent, el podòleg pot extirpar part d’esta. Mai permeta que li arranquen una ungla per este problema.
• En una sala de cirurgia podològica i en condicions d’esterilitat….
• Primer s’injecta anestèsic en el dit del peu.
• Usant alicates, el podòleg tallarà l’ungla al llarg del borde on està creixent clavada. Després es retira esta porció de l’ungla. Açò es denomina avulsió ungueall parcial.

foto 3 foto 4

Pronòstic
El tractament antibiòtic, generalment controla la infecció i alleuja el dolor; no obstant, l’afecció tendeix a no desapareixer o a reaparéixer, si no es prenen mesures preventives, per a la qual cosa és important la bona atenció dels peus.
Esta afecció pot arribar a ser seriosa en pacients amb diabetis, mala circulació i problemes neurològics (neuropaties perifèriques).
Com a principal complicació a més del dolor que provoca, trobem que la infecció es pot estendre cap al dit del peu i l’os en els casos severs.

Prevenció
Cal utilitzar sabates que ajusten bé al nostre peu. Les sabatilles d’esport han de tindre també molt d’espai, però no han de ser massa amplis.
A l’arreglar-se les ungles dels dits:
• Si cal, Amere breument el peu en aigua calenta per a ablanir l’ungla.
• Use unes alicates, no tisores, ni tallaungles de les mans
• Retalle les ungles del peu de manera recta al llarg de la punta. No arredonisca els cantons ni les retall massa.
• No furgue ni esgarre les ungles
• Mantinga els peus nets i secs. Les persones amb diabetis han de fer-se exàmens rutinaris del peu i cuidar-se les ungles.

Sé el primero en comentar

Comenta la noticia

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.