XXVé ANIVERSARI CORONACIÓ  DE LA MARE DE DÉU DELS DOLORS  Canals 2017-18

XXVé ANIVERSARI CORONACIÓ DE LA MARE DE DÉU DELS DOLORS Canals 2017-18

XXVé ANIVERSARI CORONACIÓ

DE LA MARE DE DÉU DELS DOLORS

Canals 2017-18

“Ells pogueren, nosaltres podem per a que ells puguen”… “Ellos pudieron, nosotros podemos para que ellos puedan”

Amb eixa frase tan impactant, podem resumir els actes de commemoració de la Coronació Canònica de la imatge de la Verge dels Dolors, patrona de Canals.

Corria l’any 1993, concretament el dissabte 3 d’abril, quan N’Agustín García-Gasco Vicente, arquisbe de València, sent rector de la parròquia de Sant Antoni, abat, de Canals En Josep Maria Sarrió i Gozalbo, coronà la imatge de la nostra patrona en el pavelló d’esports Ricardo Tormo en una celebració multitudinària i emocionant. Culminaven així els actes previs en els que la Mare de Déu, duta a muscles pels veïns de Canals, visità tots i cadascun dels racons de la nostra població.

Ja passats anys, i present encara en la memòria col·lectiva tan gran esdeveniment, el rector actual de la parròquia, Mn. Emili Salvador Úbeda Botella, en una sessió de consell parroquial, anuncià que havia pensat, si el consell donava el vistiplau, proposar la celebració del 25é aniversari d’una manera molt especial, per a donar un impuls a la vida parroquial.

Els membres del consell, després de la sorpresa inicial, i pensant en el gran treball que va suposar la coronació i que la nostra societat no és la mateixa de fa 25 anys, van exposar els seus dubtes i la seua preocupació per no arribar al nivell que es va aconseguir en la celebració de 1983.

Mn. Emili va explicar que no s’havia de repetir o inclús millorar la coronació. Els objectius eren totalment diferents, ja que la imatge ja estava coronada. Es tractava de recordar aquell esdeveniment per afavorir la participació de tota persona del poble que volguera, no només aquells vinculats directament a la parròquia.

Immediatament es va establir un debat i, trencades les pors inicials, el consell va veure convenient anar endavant. I això que faltaven pràcticament dos anys per a que arribara la data.

A partir d’aquell moment, a poc a poc, va anar perfilant-se quin tipus de celebració anava a fer-se. Havia de ser molt participativa, oberta a tota persona, tot aquell amb inquietuds de tot tipus: socials, artístiques, culturals, religioses… La Mare de Déu és mare de tots.

I així, amb il·lusió, pors, alegria, treball, moltes hores… va surgir la primera de les tasques, organitzar, com es diu habitualment, “a grosso modo”, el XXVé Aniversari.

Primera tasca: Distribuir el poble en sectors i constituir una comissió coordinadora, formada, sobretot, per persones vinculades a la parròquia però que no foren de les que habitualment són responsables dels diferents grups parroquials.

I així es va fer.

Sobre un plànol, es van fer cinc sectors i es va nomenar un responsable de cadascun d’aquells sectors. Es va confeccionar també un mocador per al coll d’un color diferent per a cada sector.

Sector 1: Parròquia. Coordinadora: Amparo Martínez. Dies 4 i 5 de novembre de 2017.

Sector 2: Fornets. Coordinador: Abelardo Micó. 14 i 15 d’octubre de 2017.

Sector 3: Ermita: Coordinador: Jorge Terol. 9 i 10 de desembre de 2017.

Sector 4: Cases Noves: Coordinadora: Cristina Sanz. 24 i 25 de novembre de 2017.

Sector 5: Pavelló: Coordinadora: Rita Arándiga. 11 i 12 de febrer de 2018.

Amb aquests coordinadors i algunes persones més es va constituir també una Comissió Coordinadora que unira totes les celebracions en cadascun dels sectors.

Esta vegada no teníem una corona material que posar a la imatge, però es va pensar en una corona solidària, una finalitat on poder donar els diners, si se n’arreplegaven prou, per a compartir amb aquells que poc o res tenen.

També va haver un logo, creat per Jesús Maria Úbeda Botella, que recollira tot el que representava la celebració.

I es va establir un calendari, en que la imatge de la Verge dels Dolors visitaria als canalins i canalines allà on visqueren. Esta vegada no anava a passar per tots els carrers perquè era impossible, però almenys tots la podrien vore passar molt a prop de sa casa.

Eixe calendari es va haver d’alterar en alguna ocasió per problemes del local que havia d’allotjar la imatge, com va ser el cas del Pavelló, però amb molta alegria i il·lusió tot anava ja vegent-se.

Tots els sectors tenien també una comissió pròpia, formada per persones de totes els edats i ocupacions, de totes les sensibilitats socials. Ells eren els encarregats de dur endavant la gran tasca de preparar la visita i els actes.

Es pensà que totes les visites començarien i acabarien a la mateixa hora. Eixida a les 16:00 hores del dissabte, i tornada en acabar l’eucaristia del diumenge. A més totes tindrien uns actes comuns i uns propis de cada lloc. A més cadascuna tindria un lema propi, identificatiu del sector.

Els actes comuns eren: una xarrada prèvia el divendres anterior, una eucaristia el dissabte per la vesprada, un sopar popular, un rosari de l’aurora i una eucaristia el diumenge. En aquesta eucaristia, s’administraria el sagrament de la unció als malalts del sector que desitjaren. També s’eixiria al mercat els divendres per vendre el que anomenàvem el “merchandising”: clauers, penons, estampes, motxilles, mocadors del color del sector…

Totes les activitats, a més, estaven coordinades amb els diferents grups parroquials, que van contribuir amb el seu treball fent participar els seus membres. Especial menció, sense llevar importància a la feina feta pels demés, als Juniors, Catequesi d’Infància i Confirmació i Pastoral de la Salut.

En cadascun dels sectors s’havia de trobar un lloc on la imatge passara la nit i es pogueren fer els diferents actes.

Els llocs vans ser els següents:

Sector Parròquia: Col·legi Parroquial Sant Antoni Abat.

Sector Fornets: Antiga Fusteria Mollá.

Sector Ermita: Ermita del Santíssim Crist de la Salut.

Sector Cases Noves: Local de la Família Mollá Felipe (Picorro).

Sector Pavelló: Pavelló Municipal d’Esports “Ricardo Tormo”.

Gràcies a ells per la seua generositat i treball per adequar els locals i per acollir-nos en ells.

I, poc a poc, amb molt de treball, molta imaginació, trencant pors i llançant-se a treballar hores i hores, van anar fent-se les visites, molt emocionants, perquè a tots ens venien al record aquelles persones amb qui vam compartir la coronació i ja no es trobaven entre nosaltres.

Va sorgir també la necessitat de trobar portadors fixes per a la imatge per a tots els sectors. Ells la durien a muscles i coordinarien els veïns dels carrers que volgueren dur-la també. Gran tasca la del grup de portadors i que perdura en el temps.

Poc a poc, el treball dels sectors va donar el seu fruit. La gent s’emocionava al vore la imatge de la Verge passant per sa casa, cada carrer va preparar el seu per a la visita. Van ser moments inoblidables, que quedaran gravats per sempre.

I tot, presidit per dos grans cartells penjats dels nostres campanars, un amb la imatge de la Mare de Déu i altre amb el logo de l’esdeveniment.

Per fi, el gran dia, el de la Missa Solemne de la Verge presidida pel que en el moment de la Coronació era el Vicari episcopal Mn. Manuel Soler Espí, en l’actualitat canonge de la Seu de València, i la processó de la vesprada. Les dones que havien sigut membres de les diferents Juntes van ser convidades a vestir amb pintó i mantellina i així ho van fer.

La celebració va resultar molt lluïda i amb aquest dia van concloure els actes de la celebració del XXVé Aniversari de la Coronació de la imatge de la nostra patrona.

Queden els moments intims de mirades, pregàries, llagrimes, records i gratituts… això només ho saben Déu, sa Mare i casdascú.

És moment d’agraïments, en primer lloc a tot el poble de Canals per la seua participació, però després, i amb la por de deixar-se algú, a les comissions organitzadores, a la comissió coordinadora, als grups parroquials, als col·lectius del poble que van participar, a la Policia Local, la Colla Municipal, a l’Ajuntament per totes les ajudes a nivell organitzatiu rebudes. Gràcies!

I gràcies a Mn. Emili per l’entusiasme, per la proposta i el seu treball al front de tots els grups participants en l’organització d’un esdeveniment com aquest.

Gràcies!!! I ara… fins el 50é Aniversari!!!

Abelardo Micó Gandia

Secretari del Consell Pastoral Parroquial

Nº de visitas año 2021

  • 2.007.524 Visitas